Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ινοσιτόλες και ανάπτυξη ωαρίου

 Οι ινοσιτόλες είναι τμήμα του συμπλέγματος των βιταμινών Β, αν και στα προ- και ευκαρυωτικά κύτταρα μπορούν να συντεθούν από γλυκόζη. Στα θηλαστικά προσλαμβάνονται κυρίως από διαιτητικές πηγές, σαν inositol-6-phosphate. Η πρόσληψη τους γίνεται μέσω συν-μεταφορέων Να+ και Η+ που βρίσκονται στην μεμβράνη του κυττάρου. Μπορεί να υπάρχουν μέσα στο κύτταρο σε ελεύθερη μορφή ή σαν μέρος των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης με δομικό αλλά και λειτουργικό ρόλο. Η μυο-ινοσιτόλη (ΜΙ) και η d-chiro ινοσιτόλη είναι οι φωσφατιδιλο-ινοσιτόλες. Αυτές και τα παράγωγα τους είναι ο κύριος όγκος των φωσφολιπιδίων. Και οι δυο μετά από υδρόλυση μετατρέπονται σε ινοσιτο-φωσφογλυκάνες και δρουν σαν δευτερεύοντες μεταφορείς. Εμπλέκονται αρχικά στην πρόσληψη γλυκόζης από το κύτταρο, σε ιστούς όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Αναστέλλουν την αδενυλική κυκλάση και μειώνουν την έκλυση λιπαρών οξέων από τον λιπώδη ιστό. Τα επίπεδα DCI είναι υψηλά σε ιστούς που αποθηκεύουν γλυκογόνο όπως ήπαρ, μύες και λίπος, και χαμηλά σε ιστούς που χρησιμοποιούν κατά κόρον γλυκόζη, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. Ο ρόλος του DCI σαν δευτερέυοντος αγγελιοφόρου της ινσουλίνης υποστηρίζεται από παρατηρήσεις ότι η ινσουλινο-αντίσταση (IR) συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα DCI και υπάρχει αυξημένη νεφρική κάθαρση του σε PCO και μη PCO γυναίκες με IR. Η διαιτητική πρόσληψη DCI μειώνει την IR σε πειραματόζωα.

Εκτός από ευαισθητοποιητές της ινσουλίνης, οι ινοσιτόλες δρούν σαν δευτερεύοντες αγγελιοφόροι στην ωοθήκη. Δεδομένης της σχέσης μεταξύ υπερισουλιναιμίας, αντίστασης στην ινσουλίνη, υπερανδρογοναιμίας και διαταραχής στην ωορρηξία, οι ινοσιτόλες έχουν μελετηθεί στο PCO , στη δράση τους στα συμπτώματα και σημεία , αλλά και στη δυνατότητα τους να βελτιώσουν την γονιμότητα και την αναπαραγωγική διαδικασία. Και οι δύο η μυο-ινοσιτόλη (ΜΙ) και η D-chiro ινοσιτόλη είναι εξαιρετικά δραστικά και θεμελιώδη βιολογικά μόρια που ευοδώνουν διάφορες δράσεις της ινσουλίνης στους ιστούς

Στις ωοθήκες, η ΜΙ δρά σαν δευτερεύων αγγελιοφόρος των FSH και LH. Το κυρίαρχο FSH μονοπάτι είναι cAMP protein kinaseA(PKA)-mediated και οδηγεί σε στεροειδογένεση, όπου πρωταρχική είναι η επαγωγή της αρωματάσης. Μέσω του ΜΙ μονοπατιού μετατρέπεται η δραστηριότητα LH/FSH απελευθερώνοντας τριφωσφορική ινοσιτόλη (IP3) και διακυλογλυκερόλη. Το IP3 αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς του και ελέγχει την ενδοκυτταρική απελευθέρωση Ca2 +. Πρώτον η ενεργοποίηση του FSH υποδοχέα στην πρώιμη θυλακική φάση ενεργοποιεί το cAMP μονοπάτι και σε υψηλές συγκεντρώσεις διατηρεί το ωοκύτταρο στην πρόφαση 1, αλλά και κινητοποιεί τον πολλαπλασιασμό και ανάπτυξη των κοκκιωδών κυττάρων. Δεύτερον η διαμόρφωση της συγκέντρωσης των FSH υποδοχέων στο κυρίαρχο ωοθυλάκιο και η αιχμή της LH κινητοποιεί το ΜΙ μονοπάτι. Η αλλαγή στο cAMP και στη συγκέντρωση του ασβεστίου προωθεί την επανάληψη της μείωσης και την απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου. Φαίνεται ότι η σύνδεση του IP3 στον υποδοχέα του (IP3-R1) είναι απαραίτητη για την ωρίμανση του ωαρίου, κυρίως στο τελικό στάδιο ανάπτυξης του που είναι εξαρτώμενο από το ασβέστιο. Φαίνεται ότι τα παράγωγα ΜΙ βοηθούν στην εξέλιξη των ωαρίων σε ωάρια ικανά για γονιμοποίηση και επιπλέον συμμετέχουν στη ρύθμιση του κυτταρικού σκελετού. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προσαρμόζουν τα επίπεδα ΑΜΗ ( anti-Mullerian hormone) που προωθείται μέσω της FSH στα κοκκιώδη κύτταρα. Η AMH, μειώνοντας την ευαισθησία των ωαρίων στο FSH, συμμετέχει στη ρύθμιση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου