Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πολυκυστικές ωοθήκες (PCO) και ινοσιτόλη

 Η ινοσιτόλη, γνωστή και σαν βιταμίνη Β8, είναι φυσικό ισομερές της γλυκόζης. Η μυο-ινοσιτόλη (ΜΙ) και η d-chiro-ινοσιτόλη (DCI) είναι δεύτεροι αγγελιοφόροι της ινσουλίνης και η μυοινοσιτόλη εμπλέκεται στα μονοπάτια των γοναδοτροπινών και την ωορρηξία. Η αναλογία ΜΙ/DCI ειδική για κάθε ιστό μετατρέπεται από την ινσουλίνη μέσω της αρωματάσης και μεταβάλλεται σε ινσουλινο-αντίσταση. Στις ωοθήκες η αναλογία ΜΙ/DCI είναι 100/1 και μειώνεται δραματικά σε υπερινσουλιναιμία και σε γυναίκες με PCO. H ινοσιτόλη φαίνεται ότι είναι δραστική στα PCOs, βελτιώνει το μεταβολικό και ορμονικό περιβάλλον και την αυτόματη ωορρηξία

PCO : πολύπλοκη διαταραχή με μεταβολική και ορμονική διαταραχή, ωοθηκική δυσλειτουργία, διαταραχή κύκλου και υπογονιμότητα. Υπερινσουλιναιμία υπάρχει στο 80% των παχύσαρκων γυναικών με PCO, και στο 30-40% των φυσιολογικού βάρους. Εκτός από την υπερινσουλιναιμία συνυπάρχει και υπερέκκριση ανδρογόνων και γίνεται μεγάλη συζήτηση ινσουλίνης vs ανδρογόνων για την κατανόηση του πολύπλοκου παθογενετικού μηχανισμού του συνδρόμου. Γυναίκες με PCO έχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ 2 (30-50% παχύσαρκων PCO γυναικών πριν την ηλικία των 30 ετών) καθώς και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό :παχυσαρκία, μειωμένη σύνθεση νιτρικών οξέων, αυξημένη σύνθεση αγγειοσυσταλτικών παραγόντων, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, και υπερανδρογοναιμία. Προκύπτει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και χρόνια φλεγμονή και αυξημένα επίπεδα AGEs (advanced glycation end-products), αυξημένα σε γυναίκες με PCO ανεξάρτητα από την παχυσαρκία και τα επίπεδα γλυκόζης.

Είναι γνωστός ο παθογενετικός ρόλος της ινσουλινο-αντίστασης στην ενδοκρινική, μεταβολική και αναπαραγωγική διαταραχή του PCO. Έχουν δοκιμαστεί διάφορες προσεγγίσεις, μη φαρμακολογικές : δίαιτα-απώλεια βάρους και άσκηση, αλλά και φαρμακολογικές :μετφορμίνη και θειαζολιδινεδιόνες με βελτίωση, αλλά και ανεπιθύμητες δράσεις. Ναυτία και διάρροια για την μετφορμίνη, αύξηση βάρους για την πιογλιταζόνη και με ρίσκο τερατογένεσης σε μια επικείμενη εγκυμοσύνη. Τα δυο στεροϊσομερή της ινοσιτόλης MI και DCI θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σαν θεραπεία σε γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου