Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ινοσιτόλες και θεραπεία

 Όπως έχει φανεί από πρόσφατες μελέτες η από του στόματος χορήγηση μυοινοσιτόλης (ΜΙ) και d-chiro ινοσιτόλης (DCI) ως μονοθεραπεία ή και σε συνδυασμό, μπορεί να επηρεάσει πολλές από τις μεταβολικές δυσλειτουργίες των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOs). Έχει μελετηθεί η καθημερινή, από του στόματος χορήγηση DCI σε PCO γυναίκες, 500-1200 mg/ημέρα για 8-24 εβδομάδες. Φάνηκε σημαντική μείωση του waist to hip ratio, της συστολικής και διαστολικής πίεσης, και της δυσλιπιδαιμίας. Επιπλέον φάνηκε βελτίωση στη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, καθώς και της ελεύθερης τεστοστερόνης και DHEAS και αύξηση SHBG. Αποκαταστάθηκε η ωορρηξία και ο κύκλος σε ποσοστό 60-86% και η απάντηση της LH στην GnRH βελτιώθηκε σημαντικά.Πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι αγωγή από του στόματος DCI 1 gr ημερησίως μπορεί να μειώσει την παραγωγή των ROS (reactive oxygen species - οξειδωτικό stress) στην ωοθήκη, που έχουν σημαντικό ρόλο στο PCO. Επίσης μειώνονται τα ROS στα ενδοθηλιακά κύτταρα, οπότε βελτιώνεται η δράση του ενδοθηλίου. Ο συνδυασμός του DCI με μετφορμίνη αποκαθιστά την ομοιόσταση σε ασθενείς με PCO και υποκλινικό υποθυρεοειδισμό.

Η μυοινοσιτόλη φαίνεται ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα στη μεταβολική και ορμονική λειτουργία. Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν την από του στόματος χορήγηση ΜΙ 2-4000 mg για 12-24 εβδομάδες και αναφέρονται σε αρκετές μελέτες μειωμένα τριγλυκερίδια, διαστολική και συστολική πίεση και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Χαμηλά επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης και αυξημένη SHBG, αυτόματη ωορρηξία σε >88% των γυναικών με αύξηση της οιστραδιόλης από την πρώτη εβδομάδα της ωορρηξίας. Η ικανότητα της ΜΙ να ευοδώνει την ωοορηξία, μελετήθηκε σε σύγκριση με την μετφορμίνη. 1500 mg /ημέρα μετφορμίνης versus 4gr MI μαζί με 400 mg φυλλικού από του στόματος για 6 μήνες ή μέχρι να προκύψει εγκυμοσύνη. Φαίνεται ότι τα ποσοστά ωοορηξίας είναι ανάλογα και στις δύο ομάδες.

Μελετήθηκε και συνδυασμός ΜΙ και DCI , σε σύγκριση με μονοθεραπείες. Η συνδυασμένη θεραπεία βελτιώνει την ωοορηξία καθώς και το ορμονικό και μεταβολικό profil σε PCO γυναίκες πιο γρήγορα από τις μονοθεραπείες. Ίσως δρουν συνεργικά, καθώς η ΜΙ βελτιώνει την ωορρηξία και η DCI βελτιώνει γρήγορα την υπερινσουλιναιμία. Επομένως, συνδυασμός ΜΙ και DCI σε φυσιολογικές αναλογίες 40:1 προτείνεται σαν πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την θεραπεία των PCO συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου