Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Διαβήτης κύησης

Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης της μητέρας δημιουργεί έναν συνεχή κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός μελετών που δείχνουν επιπλοκές όπως μετάδοση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και χαρακτηριστικών του μεταβολικού συνδρόμου.
Η θεραπεία των γυναικών με διαβήτη κύησης βελτιώνει τα αποτελέσματα. Έχουν προταθεί νέες κατευθυντήριες γραμμές από την International Association of the Diabetes and Pregnancy Study Groups (IADPSG) για την διάγνωση του διαβήτη κύησης με βάση κυρίως τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στην κύηση και λιγότερο τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη της μητέρας. Τα κριτήρια είναι μια η περισσότερες τιμές νηστείας ≥92 mg/dl και 1 ή 2 ώρες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο πλάσμα > 180 και >153 mg/dl αντίστοιχα μετά 75 γρ. γλυκόζης
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με την εγκυρότητα των διαγνωστικών κριτηρίων, λιγότερη προσοχή δόθηκε στην χρήση δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης με μέτρηση στην μια ώρα (glucose challenge test GCT), ή στις τρεις ώρες (glucose tolerance test GTT). Επισημάνθηκε η ανάγκη να τυποποιηθούν τα κριτήρια για τον διαβήτη κύησης. Αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) δεν υποστήριξε την υιοθέτηση των συστάσεων του IADPSG και συνέστησε την χρήση GCT κυρίως στις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου. Οι οδηγίες του  έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του American Diabetes Association (ADA)δύο τιμές γλυκόζης νηστείας >95 mg/dl, >180 mg/dl (1h), >155 mg/dl (2h)
Η πιο σοβαρή παράλειψη από τις οδηγίες του NIH είναι ότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν τα περιστατικά προδιαβήτη ή σακχ. διαβήτη 2, εκτός εγκυμοσύνης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έτσι αποκλείεται η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των δυνητικά σοβαρών προβλημάτων έγκαιρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εκτίμηση του NIH για την συχνότητα διαβήτη κύησης είναι 5-6%, αλλά φαίνεται ότι το ποσοστό των γυναικών με προδιαβήτη είναι αρκετά μεγαλύτερο. Έχει βρεθεί διαταραχή μεταβολισμού γλυκόζης σε περίπου 30% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία
Η συχνότητα διαβήτη κύησης χρησιμοποιώντας τα κριτήρια  IADPSG είναι 12.4%. Ανάλογα με τον συνδυασμό των παραγόντων κινδύνου που χρησιμοποιούνται, το 54-76% των γυναικών είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου. Όμως η συχνότητα διαβήτη κύησης σε γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου ήταν 2.7-5.4%, ποσοστό επίσης σημαντικό
Στον ανεπτυγμένο κόσμο με τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη η πλειοψηφία των γυναικών έχει παράγοντες κινδύνου. Στις γυναίκες με ισχυρή υποψία ζητάμε τακτικές μετρήσεις σακχάρου αίματος. Ένας δεύτερος τρόπος ελέγχου είναι το GCT (μέτρηση σακχάρου αίματος μια ώρα μετά από 50 γρ. γλυκόζης- τιμές <130 mg/dL θεωρούνται φυσιολογικές-τιμές >140 mg/dL θεωρούνται παθολογικές). Βέβαια με το GCT χάνονται γυναίκες με διαβήτη κύησης κυρίως όσες έχουν μέτρια αύξηση γλυκόζης νηστείας.Σε αμφιβολία χρησιμοποιούμε το glucose tolerance test GTT με 75 γρ. γλυκόζης. Αυτή η τακτική των 2 βημάτων που εγκρίνει το  NIH καθυστερεί την διάγνωση και αφήνει αδιάγνωστο ένα 25% γυναικών με διαβήτη κύησης.
Μια άλλη οδηγία είναι να θεωρείται διαβήτης κύησης με δύο τιμές παθολογικές στο GTT , όμως εξαιρούνται οι γυναίκες με μια παθολογική τιμή που σύμφωνα με μελέτες είναι σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές και κυρίως υπέρταση και μακροσωμία του εμβρύου.
Καμιά διαγνωστική διαδικασία ή GTT κριτήρια θα είναι ποτέ σε θέση να προσδιορίσουν όλες τις γυναίκες σε κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Από διαθέσιμα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα φαίνεται ότι τα IADPSG και ADA κριτήρια είναι μια λογική και υπεύθυνη προσέγγιση για τον εντοπισμό γυναικών με διαβήτη κύησης που θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου