Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οστεοπόρωση και διατροφή (2)

Διατροφή και οστική απώλεια
Ασβέστιο
Η πρόσληψη ασβεστίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μειώνεται σε 600-900/mg/ημέρα. Από έρευνα έχει βρεθεί ότι και σε νεαρές γυναίκες 11-23 ετών η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Σε γυναίκες που έχουν επιτύχει την μέγιστη οστική τους μάζα η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου σημαίνει αμελητέα απώλεια οστού 0,014% ετησίως, ενώ γυναίκες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά χάνουν 1% ετησίως. Μελέτες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δείχνουν ότι η υποκατάσταση με ασβέστιο δεν είναι αρκετή από μόνη της να μειώσει την πιθανότητα κατάγματος, χρειάζεται επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης D. Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι συμπληρώματα ασβεστίου, και κυρίως όταν χορηγούνται χωρίς βιταμίνη D μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου (ειδικά σε άτομα με υψηλή πρόσληψη). Ωστόσο αυξημένος κίνδυνος δεν παρατηρήθηκε όταν πηγή του ασβεστίου ήταν η διατροφή. Επομένως τα τρόφιμα είναι η προτιμότερη μορφή
Σε άλλες μελέτες δεν έχει φανεί αύξηση καρδιαγγειακού κινδύνου
Η ισορροπημένη διατροφική πρόσληψη είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σε γυναίκες άνω των 50 ετών προτείνεται ημερήσια πρόσληψη 1000 mgr/ημέρα
Πρωτείνες
Επαρκής πρόσληψη θεωρείται το 0.8-1.5 g/kg βάρος σώματος/ημέρα. Σε ηλικιωμένα άτομα με οστεοπόρωση με πρόσληψη 0.8 g/kg βάρος σώματος/ημέρα ή το 24% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας φαίνεται ότι έχουμε υψηλότερο BMD, μειωμένο ρυθμό οστικής απώλειας και μειωμένο κίνδυνο κατάγματος. Σε μελέτη τα χαμηλά επίπεδα IGF-I συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανεξάρτητα από το BMD. Σε ηλικιωμένα άτομα η πρόσληψη πρωτείνης είναι περιορισμένη. Σε ορισμένες μελέτες χορηγήθηκε συμπλήρωμα πρωτείνης 20γρ/ημέρα
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιατμίνη D παρέχουν τουλάχιστον το 40% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο ανά μερίδα (400 mg) .Περίπου 400 mg ασβεστίου μπορούν να ληφθούν με 200 ml γάλα, 180 γρ γιαούρτι ή 30 γρ σκληρό τυρί. Την ίδια ποσότητα δίνουν 24 μερίδες πράσινων λαχανικών ή 48 μερίδες ολικής άλεσης δημητριακών. Ένα λίτρο γάλα περιέχει 32-35 γρ πρωτείνης . Άρα τα γαλακτοκομικά περιέχουν το 52-65% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ασβέστιο και το 20-28% σε πρωτείνη. Από μελέτες έχει φανεί ότι για την υγεία των οστών είναι σημαντική η κατανάλωση γαλακτοκομικού μετά την άσκηση. Σε γυναίκες που καταναλώνουν γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D έχει βρεθεί αύξηση IGF-1, μείωση PTH και μείωση δεικτών οστικού καταβολισμού. Όμως δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να συσχετίζουν τα γαλακτοκομικά με τον κίνδυνο κατάγματος. Στην μελέτη Framingham πρόσφατα έχει αναφερθεί προστατευτική δράση των γαλακτοκομικών στα κατάγματα ισχύου. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες
Πρακτικά σημεία
Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και πρωτείνης για σωστή οστική μάζα και μείωση της απώλειας με την ηλικία
Σε ενήλικες συστήνεται λήψη 1000 mg/ημέρα ασβεστίου και 1.0-1.2 g/kg βάρους σώματος πρωτείνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου