Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ενεργοποίηση άξονα και εφηβικά στάδια

 Ο άξονας HPG (υποθάλαμος-υπόφυση-γονάδες)  είναι λειτουργικά ενεργός προγεννητικά από τα μέσα της κύησης. Σε πειραματόζωα έχουν βρεθεί λειτουργικές συνάψεις κισπεπτίνης και GnRH νευρώνων αρκετά νωρίς. Αυτή η ενεργοποίηση φαίνεται ότι επιτρέπει τα τελικά στάδια αρρενοποίησης του αρσενικού εμβρύου, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης όρχεων και πέους, δύο διαδικασίες που εξαρτώνται από τα ανδρογόνα. Τα θήλεα έμβρυα έχουν προγεννητικά υψηλές FSH LH  σε επίπεδο εμμηνοπαυσιακό αλλά τα στεροειδή του φύλου είναι χαμηλά και η παραγωγή και ανάπτυξη ωοθυλακίων είναι ελάχιστη.

Ο άξονας HPG ενεργοποιείται ξανά λίγο μετά τη γέννηση σε ανθρώπους, με αύξηση των γοναδοτροπινών και των στεροειδών του φύλου και στα δύο φύλα σε ηλικία 1-3 μηνών, με επίπεδα FSH υψηλότερα στα κορίτσια και LH στα αγόρια. Αυτή η δεύτερη ενεργοποίηση του άξονα HPG σχετίζεται με τη διεύρυνση των όρχεων λόγω του πολλαπλασιασμού των κυττάρων Sertoli . Μετά από αρκετά χρόνια ηρεμίας κατά την παιδική ηλικία, ο άξονας HPG επανενεργοποιείται για τρίτο και οριστικό χρόνο στην εφηβεία. Οι παλμοί LH, που αρχικά εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθούν στάδια με προοδευτικές μορφολογικές αλλαγές στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, διόγκωση του μαστού στις γυναίκες, και η ηβική ανάπτυξη του τριχωτού, όπως απεικονίζεται σαφώς από τον Tanner

Τα ορόσημα είναι στα κορίτσια η μετάβαση από Tanner Β1 σε Β2 (θηλαρχή) και στα αγόρια από G1 σε G2 (μεγέθυνση όρχεων> 4 mL). Στε αγόρια, η έκκριση FSH διεγείρει ένα δεύτερο κύμα πολλαπλασιασμού ανώριμων Sertoli κυττάρων, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου των όρχεων έως και 4-5 mL. Πέρα από την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και τις σωματικές αλλαγές υπάρχει επίσης αύξηση των οστών και αλλαγές ψυχολογικές και συμπεριφοράς.

Τα πρόσφατα στοιχεία εκτιμούν το μέση ηλικία έναρξης του σταδίου Β2 σε κορίτσια περίπου 10 ετών και η μέση ηλικία εμμηνόρροιας στα περίπου 12,5 χρόνια, σε μια μέση συγκεντρωτική ανάλυση που περιλαμβάνει μελέτες από διαφορετικές χώρες και γενετικά υπόβαθρα. Στα αγόρια, παρατηρείται μεγέθυνση όρχεων (> 3 mL σε όγκο ή> 2,5 cm σε μήκος) σε ηλικία 11,5 ετών (9,5-13,3 ετών)

Ο μηχανισμός για την ενεργοποίηση και τις διαδοχικές φάσεις του άξονα συζητείται για δεκαετίες. Τα ανασταλτικά σήματα και ή / η ωρίμανση είναι βασικές υποθέσεις. Όποια και αν είναι η κυρίαρχη διαδικασία φαίνεται ότι η νευροεκκριτική απελευθέρωση του GnRH αντιπροσωπεύει την απόλυτη ολοκλήρωση της διαδοχικής δραστηριότητας διεγερτικών και ανασταλτικών εισόδων, υπό τον έλεγχο πολλαπλών ρυθμιστικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου