Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Κεντρική πρώιμη ήβη

 Η κεντρική πρόωρη εφηβεία (CPP) προκύπτει από την πρώιμη ενεργοποίηση του άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης- γονάδων (HPG). Η εφηβεία είναι μια ξεχωριστή μεταβατική περίοδος κατά την οποία προκύπτουν οι αναλογίες και η αναπαραγωγική ικανότητα του ενήλικα. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η σεξουαλική ωρίμανση και οι αλλαγές της συμπεριφοράς οφείλονται στην ενεργοποίηση του
HPG άξονα

Ο HPG άξονας αποτελείται από ένα πολύπλοκο κεντρικό νευρικό δίκτυο (CNS) που περιλαμβάνει αρκετούς νευρωνικούς πληθυσμούς στον υποθάλαμο, τα γοναδοτρόπα κύτταρα της υπόφυσης και τις γονάδες. Τα νευρωνικά στοιχεία οδηγούν στην ενεργοποίηση του άξονα και μεταφέρουν την ενεργοποίηση μέσω παλμικής έκκρισης του GnRH στο αγγειακό σύστημα της υπόφυσης. Με αποτέλεσμα την σύνθεση και έκκριση των FSH, LH γοναδοτροπινών ορμονών που με τη σειρά τους διαγείρουν τις γονάδες για παραγωγή γαμετών και στεροειδών ορμονών του φύλου που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές στην εφηβεία. Η κεντρική πρώιμη εφηβεία (CPP) προκύπτει από την πρόωρη ενεργοποίηση του HPG άξονας. Συγκεκριμένες γενετικές αλλοιώσεις, βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και κοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες αποτελούν βασικές αιτίες. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με CPP δεν έχουν αναγνωρισμένη αιτιολογία.

Η ακεραιότητα του άξονα HPG απαιτεί την κανονική λειτουργία των γονάδων, των γοναδοτρόπων της υπόφυσης και του περίπλοκου υποθαλαμικού νευρικού δικτύου . Τα στοιχεία αυτού του άξονα λειτουργούν απόλυτα ενορχηστρωμένα. Οι νευρώνες που εκφράζουν GnRH προέρχονται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης από την οσφρητική ακρολοφία και μεταναστεύουν μέσα στον εγκέφαλο κατά μήκος των οσφρητικών αξόνων. Εγκαθίστανται διάσπαρτα σε διακριτές περιοχές του υποθαλάμου και αποτελούν έναν σχετικά μικρό πληθυσμό νευρώνων αλλά με μεγάλους άξονες-προσεκβολές. Το GnRH απελευθερώνεται στον νευροαγγειακό χώρο, στην πύλη της υπόφυσης για να παραχθούν γοναδοτροπίνες. Απαιτείται συγκεκριμένος παλμός κατάλληλης συχνότητας και πλάτους για την παραγωγή και επαρκή απελευθέρωση γοναδοτροπινών για την διέγερση των γονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου