Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Καφές/Καφείνη/Υγεία

Aπό τα προϊόντα που περιέχουν καφείνη ο καφές είναι αυτός που καταναλώνεται συχνότερα
Η καφείνη είναι βιοενεργή ουσία με διεγερτική επίδραση στο ΚΝΣ και θετική επίδραση στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ευεργετική
Η καφείνη είναι η βιοδραστική ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στον κόσμο. Είναι φυσικό αλκαλοειδές και βρίσκεται σε περισσότερα απο 60 είδη μεταξύ των οποίων κόκκοι καφέ και κακάο και φύλλα τσαγιού. Η συγκέντρωση ποικίλλει και εξαρτάται από το προϊόν και από το περιβάλλον
Κοινά ποτά που περιέχουν καφείνη είναι καφές, τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, προϊόντα σοκολάτας, ορισμένα φάρμακα (παυσίπονα) και διαιτητικά συμπληρώματα
Ο καφές είναι ένα σύνθετο ρόφημα που εκτός από την καφείνη περιέχει περισσότερα από 1000 συστατικά υπεύθυνα για την ευχάριστη γεύση και το άρωμα. Το τελικό αποτέλεσμα ενός φλυτζανιού καφέ σημαίνει πολλές χημικές αλλαγές από τον κόκκο του καφέ μέχρι το φλυτζάνι. Μεταξύ των βιοδραστικών ουσιών που υπάρχουν είναι μεθυλοξανθίνες (καφείνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη), χλωρογονικά οξέα, φλαβονοειδή, τοκοφερόλες κ.λ.π Η συγκέντρωση της καφείνης και η δραστικότητα της εξαρτάται από το είδος , την προέλευση και τα γενετικά χαρακτηριστικά του καφέ, από τις γεωργικές πρακτικές, την τεχνική μετά τη συγκομιδή, τη διάρκεια και τις συνθήκες αποθήκευσης, το καβούρδισμα, το είδος ψησίματος, το άλεσμα και τη μέθοδο παρασκευής
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε ποτέ να καταναλώσουμε δύο φλιτζάνια καφέ με την ίδια χημική σύνθεση, ακόμα κι αν προέρχονται από την ίδια διαδικασία
Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφείνη λόγω της διεγερτικής επίδρασης στο ΚΝΣ και ταυρίνη που ενισχύει την αντοχή στην άσκηση και μειώνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος μετά την άσκηση
Το καλό, το κακό και το άσχημο στην κατανάλωση καφέ
Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο  Parkinson και Alzheimer, ευνοϊκή επίδραση στην ηπατική λειτουργία, πιθανό ρόλο στην απώλεια βάρους (αυξημένος μεταβολισμός), μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου (παχέος, ήπατος, ενδομητρίου, προστάτη). Αρκετές είναι οι μελέτες που δείχνουν μειωμένο κίνδυνο για ΣΔ 2 και ότι κάθε επιπλέον φλυτζάνι καφέ συνδέεται με μείωση 7% του κινδύνου για τη νόσο
Ωστόσο υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η καφείνη επιδεινώνει την ανοχή στη γλυκόζη.
Επίσης έχει φανεί δυσμενής επίδραση της καφείνης στη χοληστερόλη, την αρ. πίεση και την
ομοκυστεΐνη. Βεβαίως υπάρχουν άλλα συστατικά στον καφέ που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην απορρόφηση γλυκόζης, στοη ηπατικό της μεταβολισμό, στην έκκριση ινκρετινης, στην ινσουλινο/ευαισθησία καθώς και στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Δεν έχει φανεί σχέση με έλκη ΓΕΣ και παλινδρόμηση. Αναφέρεται μειωμένη θνησιμότητα σε άτομα που καταναλώνουν 2-4 φλυτζάνια ημερησίως χρονίως. Μεταξύ υγιών ενηλίκων ημερήια πρόσληψη 400 mg δεν φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις
Βεβαίως η πρόσληψη καφέ αυξάνει την οστική απώλεια και την αρτηριακή πίεση. Στην εγκυμοσύνη ο καφές θα πρέπει να είναι περιορισμένος και επίσης μπορεί να προκαλέσιε πονοκέφαλο, ναυτία, άγχος και ανησυχία (σε υπερβολική κατανάλωση)
Μερικοί άνθρωποι μεταβολίζουν πιο αργά την καφείνη λόγω μεταβλητότητας του CYP1A2 (ένζυμο που την μεταβολίζει ). Η καφείνη είναι εθιστική και άτομα που καταναλώνουν αρκετή μπορεί να έχουν συμπτώματα στέρησης σε απότομη διακοπή της
Παιδιά και έφηβοι
Παιδιά (2-12 ετών ) και έφηβοι (12-17) μεταβολίζουν πιο γρήγορα την καφείνη. Καταναλώνουν χαμηλότερη ποσότητα. Συνήθως καταναλώνουν σε μορφή τσαγιού ή ανθρακούχων αναψυκτικών και σε μέσο όρο 83.2 mg/day. Η συνιστώμενη μέγιστη δόση για εφήβους είναι 2.5 mg/kg σωμ. βάρους
/ανά ημέρα ή  100–175 mg/ημέρα. Χρειάζεται προσοχή κυρίως στη μίξη καφείνης μα αλκοόλ γιατί αυξάνει η αρ. πίεση και ο καρδιακόε ρυθμός
A happy ending
Μια ημερήσια πρόσληψη 3-4 φλυτζανιών βραστού καφέ, συνολικά 400 mg / ημέρα καφείνης φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση. Παιδιά (6-12 ετών) μπορούν να καταναλώνουν 45-85 mg /
ημέρα και έφηβοι 100-175 mg / ημέρα
. Οι άνθρωποι με δυσλιπιδαιμία μπορούν να πίνουν καφέ φίλτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου