Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Παχυσαρκία - κύηση - επιπλοκές εμβρύου

 Συγγενείς ανωμαλίες : Η παχυσαρκία της μητέρας έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με με αυξημένο κίνδυνο μιας σειράς δομικών ανωμαλιών κυρίως καρδιολογικού και νευρικού συστήματος, με ενδείξεις συσχέτισης με το ΒΜΙ. Η σχέση είναι ισχυρή κυρίως για το καρδιαγγειακό. Η προγεννητική αναγνώριση μπορεί να είναι περιορισμένη στις γυναίκες με την παχυσαρκία, αφού το υπερηχογραφικό σήμα μπορεί να εξασθενεί από το κυρίως κεντρικά αποθηκευμένο λίπος.

Μακροσωμία : Υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του ΒΜΙ της μητέρας και της μακροσωμίας (>4Kgr) του παιδιού. Επίσης είναι μεγάλο για την ηλικία κύησης >90η εκατοστιαία θέση, χωρίς να έχει σχέση απαραίτητα με διαβήτη κύησης.

Εμβρυϊκός θάνατος και θνησιγένεια :  Αυξημένος κίνδυνος 1.3-2.1 φορές και αυξάνει σημαντικά με την αύξηση του ΒΜΙ. Συνυπάρχουσες καταστάσεις (π.χ. υπέρταση) και η πιθανώς περιορισμένη δυνατότητα παχύσαρκων γυναικών να παρατηρήσουν την κίνηση του εμβρύου και να αναζητήσουν φροντίδα πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Οι συγγενείς ανωμαλίες εκτιμάται ότι συμβάλλουν/ προκαλούν περίπου το 5% των θνησιγενών τοκετών. Ετσι, άλλοι μηχανισμοί ενδέχεται να εμπλέκονται στην αναφερόμενη συσχέτιση μεταξύ θνησιγένειας και αυξημένου ΒΜΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου