Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Παχυσαρκία - τοκετός

 Αυξημένη νοσηρότητα

Πρόωρος τοκετός : η σχέση με την παχυσαρκία της μητέρας αμφισβητείται

Τοκετός : υψηλότερα ποσοστά επαγωγής τοκετού, αύξηση ωκυτοκίνης, αποτυχία προόδου του τοκετού σε γυναίκες με παχυσαρκία. Η δυστοκία του ώμου είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες με παχυσαρκία. Ο προτεινόμενος μηχανισμός για αυτές τις επιπλοκές είναι αύξηση των μαλακών ιστών μέσα στη λεκάνη — στενεύοντας το κανάλι γέννησης και γεννώντας πιο δύσκολο, ειδικά για βρέφη με μακροσωμία, σε συνδυασμό με εξασθενημένη απόκριση σε ωκυτοκίνη.

Καισαρική τομή : η παχυσαρκία δεν είναι ένδειξη για καισαρική τομή. Ωστόσο οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν με καισαρική τομή. Ιατρικοί και μη ιατρικοί παράγοντες πιθανώς συμβάλλουν στο υψηλότερο ποσοστό τοκετού με καισαρική τομή συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου ποσοστού διαστολής του τραχήλου της μήτρας, της παρουσίας συνυπαρχόντων καταστάσεων, της ανησυχίας για τη δυστοκία του ώμου και της υπερβολικής αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με παχυσαρκία είναι επίσης σε κίνδυνο για επιπλοκές που σχετίζονται με καισαρική τομή, όπως επιπλοκές με την αναισθησία, επιπλοκές τραύματος, υπερβολική απώλεια αίματος, φλεβική θρομβοεμβολή, ενδομητρίτιδα μετά τον τοκετό και αποτυχία κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή.

Επιλόχεια αιμορραγία : ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο μεγαλύτερο όγκο κατανομής μητροτονικών παραγόντων και μεγαλύτερη δυσκολία διάγνωσης του προβλήματος. 

Λοιμώξεις : μεγαλύτερος ο κίνδυνος στη σημείο της τομής, αλλά και του ουροποιητικού, περινέου, μαστού. 

Φλεβοθρόμβωση : ισχυρή πιθανότητα. Μέχρι και 4 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος και κυρίως σε ΒΜΙ > 40, καθώς και σε αύξηση βάρους > 22 κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Θηλασμός : μικρότερη η πιθανότητα να θηλάσουν αλλά και μικρότερη η διάρκεια του θηλασμού. Ιατρικοί, φυσιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στα χειρότερα αποτελέσματα θηλασμού για τις γυναίκες με παχυσαρκία από ότι για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το αυξημένο επίπεδο προγεστερόνης (που αποτρέπει την πτώση της προγεστερόνης που οδηγεί στη γαλακτογένεση), τις δυσκολίες που σχετίζονται με το μεγάλο στήθος, τον τοκετό με καισαρική τομή και την κατάθλιψη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου