Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Παχυσαρκία - κύηση - επιπλοκές

 Υπογονιμότητα και αποβολή : Διαταραχές του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης- ωοθηκών σε γυναίκες με παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία, με ολιγο - ωορρηξία ή ανωορρηξία που είναι έως και 3 φορές συχνότερη σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση στο ενδομήτριο. Πιθανές επιπτώσεις είναι η καθυστέρηση στη σύλληψη και το αυξημένο ποσοστό αποβολών.

Διαβήτης κύησης : υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης 3-4 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μειωμένη απόκριση στην ινσουλίνη, αλλοιώσεις σηματοδότησης ινσουλίνης και συστηματική φλεγμονή, με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης κύησης, προ εκλαμψίας, και καισαρικής τομής, και διαβήτης εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί έως και στο 70% αυτών των γυναικών σε 22-28 χρόνια μετά την εγκυμοσύνη.

Υπέρταση : Με την αύξηση του βάρους αυξάνεται ο κίνδυνος προεκλαμψίας (3-4 φορές σε ΒΜΙ 30-34.9). Ωστόσο προεκλαμψία εμφανίζεται μόνο σε 10% παχύσαρκων γυναικών. Η παθογένεια της σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστη . Η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη πιστεύεται ότι παίζει έναν ρόλο.Ο μεταβολικός και αγγειακός φαινότυπος της παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων αργότερα στη ζωή για γυναίκες με υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατάθλιψη και άγχος : υπάρχουν μικρές αλλά θετικές συσχετίσεις μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης της μητέρας και του άγχους τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Ο μηχανισμός αβέβαιος άλλα είναι πιθανό να περιλαμβάνει απορρύθμιση άξονα υποθάλαμου -υπόφυσης - επινεφριδίων και ανοσολογική απορρύθμιση, και δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου