Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Κιρκάδιος ρυθμός και νόσος

 Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κακός συγχρονισμός του κιρκάδιου ρυθμού λόγω ευρείας χρήσης τεχνητού φωτός, αλλά και η εργασία σε βάρδιες, καθώς και τα μεγάλα ταξίδια συμβάλλουν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Η έκθεση στο φως σε λανθασμένη ώρα του 24ωρου μετατοπίζει τη φάση των νευρωνικών ρολογιών του βηματοδότη και των ρολογιών του περιφερικού ιστού και μπορεί να βλάψει τη γνωστική απόδοση. Τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου και φαγητού μπορούν να απορυθμίσουν τα ρολόγια στα μεταβολικά όργανα, οδηγώντας σε παχυσαρκία και διαβήτη . Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης συμβάντων που σχετίζονται με ασθένειες, όπως το μυοκαρδιακό έμφραγμα και οι αποκρίσεις στα φάρμακα επηρεάζονται συχνά από την ώρα της ημέρας. Οι θεραπείες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές εάν η χορήγηση της δόσης συγχρονίζεται με αυτές τις καθημερινές αλλαγές.

Διαταραχή ύπνου

Είναι κακός συγχρονισμός μεταξύ του κιρκαδικού κύκλου και του κύκλου φωτός-σκότους. Μπορεί να οφείλεται σε ταξίδια, σε έκθεση σε τεχνητό φως αλλά και σε συγγενείς διαταραχές της λειτουργίας του ρολογιού (π.χ. μεταλλάξεις). Πολλές φορές συνοδεύεται από δυσφορία και γαστρεντερικές διαταραχές. Η διαταραχή ύπνου  Shift-Work είναι αυπνία ή υπερβολική υπνηλία όταν εργάζεται κάποιος προγραμματισμένα στις ώρες που θα έπρεπε κανονικά να κοιμάται. Ο ύπνος ανάρρωσης που ακολουθεί καταλαμβάνει κανονικό ελεύθερο χρόνο και παρεμβαίνει στις κοινωνικές σχέσεις. Οι σοβαρές διαταραχές οδηγούν σε μειωμένη απόδοση της εργασίας.

Εκτός από τις διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού που συσχετίζονται με τη σύγχρονη ζωή, ορισμένες οικογένειες χαρακτηρίζονται από μια πρώιμη έναρξη ύπνου και έχει αποδειχθεί ότι έχουν παραλλαγές στα γονίδια του κεντρικού ρολογιού που κωδικοποιούν την κινάση 1 δέλτα. Επίσης έχουν βρεθεί μεταλλάξεις ως αιτία καθυστερημένης έναρξης ύπνου και παρατεταμένης περιόδου εγρήγορσης, μια διαταραχή που επίσης σχετίζεται με πολυμορφισμούς σε συγκεκριμένα γονίδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου