Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Άποιος Διαβήτης - Κλινικά

Μια ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων, η προτίμηση για κρύα ποτά, η δίψα στη διάρκεια της νύχτας και η παρουσία νυκτουρίας περιγράφονται ως τυπικά για τον άποιο διαβήτη.Τα συμπτώματα και η εκδήλωσή τους μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της σοβαρότητας της διαταραχής, αλλά δεν είναι χρήσιμα για τη διάκριση μεταξύ του διαβήτη και της ψυχογενούς πολυδιψίας. Ένα άλλο εύρημα που περιγράφεται ως παθογνωμονικό για τον κεντρικό διαβήτη είναι η απουσία του φωτεινού σημείου της υπόφυσης (bright spot) στις εικόνες MRI. Το bright spot είναι μια περιοχή στην οπίσθια υπόφυση που πιστεύεται ότι προέρχεται από το αποθηκευμένο AVP χωρίς να είναι βέβαιο (ίσως αντανακλά την αποθήκευση της ορμόνης οξυτοκίνης). Ένα δεύτερο ακτινολογικό εύρημα είναι ένας πυκνός μίσχος της υπόφυσης, χωρίς να είναι ειδικό. Αλλά σε συνδυασμό με απουσία bright spot είναι πολύ ύποπτο για μια νεοπλαστική διείσδυση ή φλεγμονή της υπόφυσης ή του υποθάλαμου.

Με το AVP να είναι η κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της ομοιόστασης του αλμυρού νερού, αρκετές προσεγγίσεις είχαν ως στόχο να το χρησιμοποιήσουν ως διαγνωστικό δείκτη για τη διάγνωση του άποιου διαβήτη. Ωστόσο, η μέτρησή του δεν μπόρεσε να εισέλθει σε ρουτίνα φροντίδας λόγω πολύπλοκων αναλυτικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κάθαρσης από το πλάσμα και της υψηλής αναλυτικής αστάθειας . Η κοπεπτίνη αντικατοπτρίζει τις συγκεντρώσεις καθώς είναι το C-terminal τμήμα του πρόδρομου AVP (Pre-Pro-Vasopressin). Οι μελέτες έδειξαν ισχυρή συσχέτιση των επιπέδων κοπεπτίνης με την AVP και υψηλότερη συσχέτιση της με την ωσμωτικότητα ορρού. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να μετρηθεί σε κλινική ρουτίνα με εμπορικά διαθέσιμες δοκιμασίες με τεχνική απόδοση υψηλού επιπέδου.Επιπλέον, χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες πλάσματος ή ορού, τα δείγματα είναι σταθερά για επτά ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός 2 ωρών.

Λίγα είναι γνωστά για τη φυσιολογική δράση της κοπεπτίνης. Είναι υπό μελέτη η συμμετοχή της στην απελευθέρωση προλακτίνης και η αλληλεπίδραση με το σύστημα calnexin–calreticulin. Η οδός απομάκρυνσης της δεν είναι σαφής, πιθανότατα μέσω νεφρών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το φυσιολογικό εύρος των επιπέδων κοπεπτίνης στο πλάσμα κυμαίνεται μεταξύ 1,0 και 13,8 pmol / L. Αν και δεν υπάρχει συσχέτιση με την ηλικία ή την επίδραση του κιρκαδικού ρυθμού, έχουν παρατηρηθεί υψηλότερα επίπεδα μέσης κοπεπτίνης στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η απελευθέρωση της προκαλείται κυρίως από οσμωτικά ερεθίσματα και μείωση του όγκου. Επιπλέον έχει περιγραφεί ως δείκτης stress. Aρκετές μελέτες επιβεβαίωσαν τη λειτουργία της ως μη ειδικού δείκτη stress σε διάφορες διαταραχές όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το σωματικό stress και η σωματική άσκηση αναφέρθηκαν επίσης ότι αυξάνουν τα επίπεδα κοπεπτίνης ωστόσο σε μικρότερο βαθμό. Παρ 'όλα αυτά, είναι σημαντικό να αποφευχθούν συναισθηματικά ή συναφή με τον πόνο επίπεδα stress πριν από τη λήψη δειγμάτων αίματος για ανάλυση βασικής κοπεπτίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου