Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Εντεροενδοκρινικά κύτταρα και ορμόνες

Τα εντεροενδοκρινικά κύτταρα (ΕΕCs) είχαν χαρακτηριστεί αρχικά ως εργοστάσια ορμονών με σταθερή παραγωγή πεπτιδίων. Με τις ευαίσθητες τεχνικές απεικόνισης και την παρατήρηση των μεταγραφών εντοπίστηκε ένα πολύπλοκο σύνολο συνδυασμών ορμονών. Τα πρώτα στοιχεία εμφανίστηκαν στη 10ετία του 1980. Η επισήμανση με ραδιενεργά στοιχεία έδειξε τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες. Στη 10ετία του 1990 έγινε ευρύτερα γνωστή η ετερογένεια των κυττάρων του εντέρου και μελετήθηκαν οι πιθανές σχέσεις μεταξύ των κυττάρων και αργότερα έγιναν μελέτες με χρώσεις ορμονών και επιβεβαίωσαν την πορεία των κυττάρων. Λειτουργικές ενδείξεις ότι μεμονωμένα EECs μπορούν δυναμικά να παράγουν διαφορετικά πεπτίδια ορμονών εμφανίστηκαν 2 δεκαετίες αργότερα.

Τα εντερικά βλαστικά κύτταρα παράγουν απορροφητικά κύτταρα και όλους τους τύπους των εκκριτικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των EECs, και των κυττάρων Paneth και Goblet . Όλα τα EECs μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο με θετικό Neurog3. Κατά την μετακίνηση τους κατά μήκος του άξονα της κρύπτης του εντέρου τα κύτταρα αλλάζουν το ρεπερτόριο των ορμονών που παράγουν βάσει των σημάτων που λαμβάνουν.Υπάρχουν συγκεκριμένα σήματα που καθοδηγούν μεμονωμένα κύτταρα σε συγκεκριμένα ορμονικά profil. Ένας από τους κύριους ρυθμιστές είναι η σηματοδότηση BMB (bone morphogenetic protein). Τα σήματα αυτά είναι πολύ υψηλά στο τμήμα των λαχνών του εντέρου και επηρεάζουν την έκφραση των ορμονών. Αυτό καθιστά το μονοπάτι σηματοδότησης BMP έναν ενδιαφέροντα παράγοντα στοχευμένου χειρισμού της σύνθεσης ορμονών.Για παράδειγμα, η εντερική αναστολή BMP σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν Glp-1 και επομένως τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα EECs παρόμοια με τα πρώιμα προγονικά κύτταρα που προορίζονται για εντεροκύτταρα έχουν την ικανότητα να επανακτήσουν την κατάσταση των εντερικών βλαστικών κυττάρων μετά από βλάβη. Πράγματι, η μη πολλαπλαστιαστική φύση των ΕΕCs
και η εγγύτητά τους με τη ζώνη βλαστοκυττάρων, καθιστά τα κύτταρα αυτά ιδανικό πληθυσμό βλαστικών κυττάρων, όταν τα πολλαπλασιαστικά κύτταρα έχουν εξαλειφθεί με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου