Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Υγεία οστών - Κίνδυνος κατάγματος - Γάλα

Η βάση για τη σύσταση πρόσληψης γάλακτος προέρχεται από μελέτες σε λίγα άτομα, και είναι μελέτες με μικρή διάρκεια και με υψηλή πρόσληψη ασβεστίου. Από άλλες μελέτες φαίνεται ότι το σώμα μας είναι ικανό, σε μεγάλο βαθμό να ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου όταν το διατροφικό ασβέστιο είναι χαμηλό
Σε μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών, προσλήψεις ασβεστίου που κυμαίνονταν από < 555mgr/ ημέρα έως >1100mgr/ ημέρα, δεν φαίνεται να σχετίζονται με κίνδυνο κατάγματος ισχύου. Η πρόσληψη γάλακτος από <1.5 μερίδα την εβδομάδα έως >30 μερίδες την εβδομάδα, δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίδυνο κατάγματος ισχύου σε άνδρες και γυναίκες. Σε μεταγενέστερες μελέτες έχουν παρατηρηθεί και θετικές αλλά και αντίστροφές συσχετίσεις, ωστόσο τα συνολικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν το όφελος της υψηλότερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων για την πρόληψη καταγμάτων ισχύου
Επίσης σε μετα-ανάλυση δοκιμών για κατάγματα σπονδυλικά δεν παρατηρήθηκε σημαντικό όφελος από την πρόσληψη ασβεστίου, στη μείωση του αριθμού των καταγμάτων
Η εκτίμηση των αναγκών σε ασβέστιο, για τα παιδιά είναι δύσκολη. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για παιδιά 4-8 ετών ποικίλλει σε διάφορες χώρες από 450-550 έως και 1000 mgr ημερησίως. Παρ' όλο που με την πρόσληψη παρατηρείται μικρή - ή και καθόλου - αύξηση οστικής πυκνότητας, η αύξηση δεν επιμένει μετά την διακοπή της αγωγής
Τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα δεδομένα επίσης, δεν υποστηρίζουν την αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών στην διάρκεια της εφηβείας για πρόληψη μελλοντικών καταγμάτων. Αντίθετα υποδηλώνουν ότι αυξημένη πρόσληψη μπορεί να συμβάλλει σε υψηλή συχνότητα καταγμάτων στις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου