Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΚΠ και ΝΚΒ σε άνδρες και γυναίκες

 Σε υγιείς ενήλικες άνδρες, η οξεία χορήγηση της KP (κισπεπτίνης) προκάλεσε δοσοεξαρτώμενες αυξήσεις στην κυκλοφορούσα LH και, σε μικρότερο βαθμό, στην FSH. Ειδικότερα, KP (IV έγχυση 0,24 nmol/kg/h σε διάστημα 90 λεπτών) αύξησαν τα μέσα επίπεδα LH 2,6 φορές υψηλότερο από το εικονικό φάρμακο. Ομοίως,  IV έγχυση KP (0,77 nmol/kg) προκάλεσε ισχυρή έκκριση LH από 4,1 έως 12,4 ± IU/L και συνεχής IV έγχυση (3,07 nmol/ kg/h) KP-10 οδήγησε σε παρατεταμένη έκκριση LH για 22,5 ώρες. Αν και η GnRH είναι πιο ισχυρή από την KP, η KP θα μπορούσε να είναι προτιμότερη όταν διεγείρεται η έκκριση αναπαραγωγικής ορμόνης σε κλινικό πλαίσιο όπου υπάρχει ανεπιθύμητος κίνδυνος υπερδιέγερσης. Η παλμική έκκριση της GnRH είναι κρίσιμη για την αναπαραγωγή λειτουργία. Η ΚΡ αυξάνει τη συχνότητα παλμών LH στους άνδρες (επαναφέρει τη «γεννήτρια παλμών GnRH»)

Η κισπεπτίνη σε υγιείς γυναίκες: Σε υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η οξεία χορήγηση KP (υποδόρια, SC bolus 0,4 nmol/kg) αύξησε την LH στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου, με τα υψηλότερα επίπεδα LH να παρατηρούνται κατά την προ ωορρηξία (20,64 ± 2,91 IU/L) σε σύγκριση με τις ωοθυλακικές (0,12 ± 0,17 IU/L) ή ωχρινικές (2,17 ± 0,79 IU/L) φάσεις του κύκλου. KP δύο φορές την ημέρα (SC bolus 6,4 nmol/kg) ενέσεις για 1 εβδομάδα αύξησαν τη μέγιστη μεταβολή της LH από την αρχική τιμή την ημέρα 7 (8,6 ± 3,4 IU/L), ημέρα 11 (8,3 ± 2,4 IU/L) και ημέρα 14 (12,7 ± 8,1 IU/L) του εμμηνορροϊκού κύκλου.  

Αν και η χορήγηση NKB (νευροκινίνης) αύξησε τη συγκέντρωση της LH σε αρσενικούς νεαρούς πιθήκους , δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις LH, FSH ή τεστοστερόνης στην κυκλοφορία σε υγιείς άνδρες κατά τη διάρκεια είτε 90 λεπτών (δόσεις 0,04-5,12 nmol/kg/ώρα), 4 ώρες (δόσεις 2,56 και 5,12 nmol/kg/ώρα) ή 8 ώρες (δόση 5,12 nmol/kg/ώρα) IV έγχυση ΝΚΒ . Ομοίως, καμμία σημαντική διαφορά είτε στην παλμικότητα της LH είτε στη μέση LH, FSH ή E2 έχουν παρατηρηθεί σε υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Είναι ενδιαφέρον ότι η NKB προκάλεσε αγγειοδραστικά αποτελέσματα σε υγιείς άνδρες (IV έγχυση 10,24 nmol/kg/ώρα) και στο 80% των προεμμηνοπαυσιακών υγιών γυναικών. Αυτά τα δεδομένα τόνισαν τη δυνατότητα αποκλεισμού σηματοδότησης NKB για τη διαχείριση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων (VMS) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και/ή μετά από θεραπεία καρκίνου (π.χ. καρκίνο του μαστού ή του προστάτη). Αρκετοί ανταγωνιστές υποδοχέων ΝΚΒ έχουν μελετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσφατα in vitro δεδομένα έχουν επίσης δείξει ότι ο υποδοχέας NKB, NK1R, μπορεί να έχει ρόλο στην προαγωγή του καρκίνου του μαστού και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα , επομένως είναι πιθανό ότι επιπρόσθετα θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου