Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Θεραπευτικές δυνατότητες ΚΡ και ΝΚΒ σε γυναικείες αναπαραγωγικές διαταραχές

 Η ικανότητα του KP να διεγείρει άμεσα την απελευθέρωση GnRH του υποθαλάμου και να ρυθμίζει την έκκριση αναπαραγωγικής ορμόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της λειτουργίας του υποθαλάμου και τη θεραπεία κοινών διαταραχών της ωορρηξίας.

 Η ενεργοποίηση των νευρώνων KP του υποθαλάμου διεγείρει άμεσα την απελευθέρωση GnRH και ρυθμίζει την έκκριση αναπαραγωγικών ορμονών. Οι απουσίες ή οι μειωμένοι παλμοί GnRH και LH που παρατηρούνται σε HA (υποθαλαμική αμηνόρροια) και υπερπρολακτιναιμία μπορούν να αποκατασταθούν χρησιμοποιώντας εξωγενή KP. Ενώ η παλμικότητα GnRH/LH διατηρείται σε ασθενείς με ενδομητρίωση/ινομυώματα της μήτρας, οι ασθενείς με PCOS έχουν υψηλή παλμικότητα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα KNDy έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς παλμούς GnRH/LH και πρόκληση αγγειοκινητικών συμπτωμάτων μέσω δυσρύθμισης του θερμορρυθμιστικού κέντρου. Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός NKB καταστέλλει εν μέρει (αλλά δεν καταργεί) τον αναπαραγωγικό ενδοκρινικό άξονα, έχουν αναπτυχθεί ανταγωνιστές NK3R για τη θεραπευτική δυνατότητα αυτών των διαταραχών. Ο ανταγωνισμός NK3R μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης/ ινομυωμάτων της μήτρας (με τη μείωση του E2), του PCOS (με τη μείωση των ανδρογόνων) και των εξάψεων της εμμηνόπαυσης (με τη μείωση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων).

Το ΗΑ επηρεάζει το 1% έως 4% των γυναικών και χαρακτηρίζεται από επίκτητη λειτουργική ανεπάρκεια της λειτουργίας του υποθαλάμου και μείωση της έκκρισης GnRH . Η ΗΑ διαγιγνώσκεται με την παρουσία διαταραχής της εμμήνου ρύσεως (διάρκεια εμμηνορροϊκού κύκλου επίμονα >45 ημέρες ή αμηνόρροια >3 μήνες), χαμηλό ΣΑ, υπερβολική άσκηση, ψυχολογικό στρες και υπογοναδοτροπικό υποοιστρογονισμό (συνήθως <184 pmol/L) . Η διάγνωση της ΗΑ μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί τον αποκλεισμό άλλων αιτιών αμηνόρροιας πριν γίνει η διάγνωση και μπορεί να υπάρξει επικάλυψη των χαρακτηριστικών με άλλες κοινές αιτίες διαταραχής της εμμήνου ρύσεως.

Τα επίπεδα της κυκλοφορούσας KP μειώνονται κατά 13% στο HA και είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε γυναίκες με μειωμένη LH (KP = 1,7 ± 0,1 ng/mL) σε σύγκριση με εκείνες με φυσιολογικά επίπεδα LH (KP = 2,6 ± 0,3 ng/mL). Οι γυναίκες με HA με χαμηλότερα επίπεδα KP είχαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης. Επιπλέον, τα επίπεδα KP έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται αρνητικά με τη φυσική δραστηριότητα . Ενώ τα κυκλοφορούντα επίπεδα KP θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της ΗΑ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια σε χαμηλά επίπεδα χρησιμοποιώντας τρέχουσες μεθόδους μετρήσεων, περιορίζοντας έτσι την πιθανή κλινική χρήση τους.

Το ΗΑ είναι μια χρόνια ενδοκρινική διαταραχή που σχετίζεται με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας, της οστεοπόρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων . Αν και η παλμική θεραπεία με αντλία GnRH συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής, έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα .Τα συμπληρώματα οιστρογόνων προσφέρουν έλεγχο των συμπτωμάτων και μόνο κάποια προστασία από την οστεοπόρωση . Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες με ΗΑ που αναζητούν γονιμότητα μπορεί να ανταποκριθούν ελάχιστα στην κιτρική κλομιφαίνη κατά τη διάρκεια των πρωτοκόλλων πρόκλησης ωορρηξίας καθώς η Ε2 είναι ήδη χαμηλή . Λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ισχυρές διεγερτικές επιδράσεις του KP στον άξονα HPG, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της αναπαραγωγικής λειτουργίας σε γυναίκες με HA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου