Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Εν ορδαίς και οργάνοις

 Πως αρχίζει μια επανάσταση; Ή, τουλάχιστον, πως κλιμακώνεται μια εξέγερση δυναμική; Ή, για να μην πάμε τόσο μακριά, τι προκαλεί όλες αυτές τις μύχιες μεταστροφές που, μολονότι σκόρπιες στην αρχή και μεμονωμένες, προκαλούν, όταν συντονιστούν, την κινητοποίηση ενός ολόκληρου λαού, ένα σαρωτικό κύμα με ιδιότητες, θα' λεγε κανείς, μαγνητικού πεδίου; Η κοινωνία του θεάματος πιστεύει μόνο στον εαυτό της και μας έχει συνηθίσει - έτσι δεν είναι; - να ερμηνεύουμε την επιτάχυνση των εξελίξεων ωσ αποτέλεσμα μιας αφηγηματικής ανατροπής ή μιας δραματικής κορύφωσης. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι όλα οφείλονται σε ένα έναυσμα, στο περίφημο "γεγονός", η σημασία του οποίου επικυρώνεται αργότερα, στα βιβλία της ιστορίας που γράφονται από τους νικητές.....

....σε κομβικά σημεία ενός συλλογικού αφηγήματος, η αποκατάσταση της αλήθειας δεν είναι το πιο σημαντικό για τη διατήρηση της αποδοχής του κοινού. Αυτό που χρειάζεται είναι να μαντέψεις τι θέλει να πιστέψει ο κόσμος. Και τι αρνείται να πιστέψει.

Τα υπόλοιπα ήταν έργο των θεωριών συνωμοσίας, αυτής της γλυκιάς γνωσιακής προκατάληψης που απλουστεύει με θαυμαστό τρόπο, από ανεπάρκεια ή κόπωση, οτιδήποτε οφείλεται στην πολυπλοκότητα του τυχαίου ή των συμπτώσεων.

                                                                                                          Οι αθέατοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου