Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Διαβήτης κύησης

 Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) σημαίνει μη φυσιολογική ανοχή γλυκόζης με έναρξη ή πρώτη αναγνώριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το GDM έχει από καιρό συσχετιστεί με μαιευτικές και νεογνικές επιπλοκές που σχετίζονται κυρίως με υψηλότερο βάρος γέννησης βρεφών και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για μελλοντική καρδιομεταβολική νόσο της μητέρας και των απογόνων. Ο επιπολασμός του GDM συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς λόγω επιδημιολογικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των βασικών ποσοστών παχυσαρκίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και της αυξανόμενης ηλικίας της μητέρας και της εφαρμογής των αναθεωρημένων κριτηρίων και διαγνωστικών διαδικασιών της Διεθνούς Ένωσης Ομάδων Μελέτης Διαβήτη και Εγκυμοσύνης για GDM. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν την επίδραση της πρώιμης ενδομήτριας έκθεσης στη μητρική υπεργλυκαιμία, με στοιχεία για εμβρυϊκή υπερανάπτυξη πριν από την παραδοσιακή διάγνωση του ΣΔΚ από την 24η εβδομάδα κύησης, καθώς και τη διαρκή δυσμενή επίδραση της μητρικής υπεργλυκαιμίας στον μεταβολισμό του παιδιού και του εφήβου.

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1824 από τον Bennewitz στη Γερμανία. Το 1909, ο Williams ανέφερε τα πρώτα διαγνωστικά κριτήρια για τον διαβήτη στην εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνοντας φυσιολογικά και παθοφυσιολογικά κατώφλια για «παροδική γλυκοζουρία στην εγκυμοσύνη». Το 1964, οι O'Sullivan και Mahan καθόρισαν συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης που προέκυψαν από τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης με 100 g από το στόμα και μετρήσεις 3 ωρών (OGTT) που έγινε στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το 1965, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε ταυτόχρονα τη διάγνωση του ΣΔΚ είτε με 50 ή 100 g OGTT χρησιμοποιώντας την τιμή γλυκόζης στις 2 ώρες.

Από το 1973, η προσέγγιση προσυμπτωματικού ελέγχου στο ΣΔΚ υιοθέτησε συχνά μια διαδικασία 2 σταδίων με τη δοκιμασία πρόκλησης γλυκόζης 50 g και μέτρηση σε 1 ώρα (GCT) και στη συνέχεια από το OGTT 100 g 3 ωρών εάν η πρώτη δοκιμασία είναι θετική. Το σκεπτικό αυτής της προσέγγισης ήταν ο αποτελεσματικός εντοπισμός των γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο από ΣΔΚ. Από το 2003, η ADA (American Diabetes Association) ενέκρινε το 75-g OGTT 2 ωρών για τη διάγνωση του ΣΔΚ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου