Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Ίνωση ηπατική και απεικόνιση

 Υπερηχογράφημα 

Τεχνικές που βασίζονται στην ελαστογραφία μετρούν την ακαμψία των ιστών ως φυσική ιδιότητα που ονομάζεται συντελεστής Young. Το Vibration controlled transient elastography (VCTE) μετρά την ταχύτητα ενός κύματος διαμέσου του ηπατικού παρεγχύματος και λαμβάνει μια μέτρηση ηπατικής ακαμψίας (LSM) ως δείκτης ηπατικής ίνωσης. Δίνει ποσοτικά αποτελέσματα με μέσο όρο τουλάχιστον δέκα μετρήσεων και μετρά μια περιοχή διαμέτρου 1 cm επί μήκους 4 cm ηπατικού ιστού, η οποία είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή που αξιολογείται με βιοψία ήπατος. Είναι εύκολο εργαλείο και μπορεί να αποκλείσει προχωρημένη ίνωση με πολύ υψηλή πιθανότητα. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα μη έγκυρων αποτελεσμάτων (έως και 30%) και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του LSM . Με τη διαθεσιμότητα του ανιχνευτή XL, ο οποίος έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, το ποσοστό αποτυχίας του VCTE αναφέρθηκε ότι είναι < 5%. Τα δεδομένα VCTE δεν είναι αξιόπιστα υπό συνθήκες όπου μια ταχέως αναπτυσσόμενη μάζα στο ήπαρ αυξάνει την ενδοηπατική πίεση και, ως εκ τούτου, μειώνει την ελαστικότητα του ήπατος. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε δεξιά συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οξεία φλεγμονή και/ή οίδημα του ήπατος και εξωηπατική χολόσταση . Επιπλέον, όσον αφορά την πρόσληψη τροφής, αυτή τη στιγμή συνιστάται ελάχιστη νηστεία 2 ωρών πριν από την εξέταση.

Ελαστογραφία μαγνητικού συνονισμού (MRE) : δονήσεις χαμηλής συχνότητας εφαρμόζονται στο κοιλιακό τοίχωμα και λαμβάνονται εικόνες με ευαισθητοποιημένες σε κυματική κίνηση αλληλουχίες αντίθεσης φάσης που αντικατοπτρίζουν την ακαμψία που δημιουργείται από τις πληροφορίες διάδοσης του κύματος. Θεωρητικά, μπορεί να εξεταστεί ολόκληρο το ήπαρ, αλλά τυπικά τέσσερις αξονικές (ή εγκάρσιες) φέτες με πάχος 5–10 mm τοποθετούνται στο ευρύτερο τμήμα του ήπατος, το οποίο γενικά αντιστοιχεί στο 5–35% του συνολικού όγκου του ήπατος. . Η μέτρηση της ακαμψίας του ήπατος πραγματοποιείται σχεδιάζοντας μια περιοχή ενδιαφέροντος στα δημιουργούμενα ελαστογράμματα, αποφεύγοντας τα φαινόμενα των άκρων, τα μεγάλα αγγεία, το βόθρο της χοληδόχου κύστης και οποιεσδήποτε περιοχές επηρεάζονται από καρδιακά και αγγειακά μόρια. Η μέση ακαμψία υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τη μέση τιμή από όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος. Έτσι, η MRE αξιολογεί πολύ μεγαλύτερους όγκους του συνολικού ήπατος από τη βιοψία ήπατος και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τη συμβατική μαγνητική τομογραφία. Η μέθοδος έχει υψηλή διαγνωστική ακρίβειαγια τον εντοπισμό προχωρημένης ίνωσης σε NAFLD. Όπως και με το VCTE, η MRE πρέπει να εκτελείται σε κατάσταση νηστείας, τουλάχιστον για 2 ώρες, επειδή η αυξημένη μεταγευματική πυλαία ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει δυναμική αύξηση της ακαμψίας του ήπατος, οδηγώντας δυνητικά σε υπερεκτίμηση της έκτασης της ίνωσης. Σε αντίθεση με το VCTE, η διαγνωστική ακρίβεια δεν επηρεάζεται από παράγοντες του σώματος του ασθενούς.

Η απόδοση του MRE είναι καλύτερη από εκείνη του VCTE-LSM στη διάγνωση της προχωρημένης ίνωσης σε ασθενείς με NAFLD . Ωστόσο, σε αντίθεση με το VCTE, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί MRE σε μεγάλη κλίμακα, καθώς απαιτεί εγκατάσταση MRI, συνδέεται με υψηλό κόστος και είναι χρονοβόρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου