Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Εύρηκα εύρηκα

 Τίποτα για τους Έλληνες δεν ήταν αυτονόητο. Για όλα απορούσαν κι αναζητούσαν τις αιτίες της ύπαρξης τους και της συμπεριφοράς τους. Για τον Δημόκριτο είχε μεγαλύτερη αξία η ανακάλυψη μιας και μόνης αιτίας παρά η βασιλεία και ο πλούτος των Περσών. Ο έρωτας λοιπόν της καθαρής γνώσης και της θεωρίας, η αμφιβολία, η παρατήρηση, τα τολμηρά σφαιρικά ερωτήματα (γένεση και σύσταση των πραγμάτων), η ψύχραιμη ορθολογιστική βάσανος, αλλά και η επιθυμία να αξιοποιήσουν μια νέα τεχνική, οδήγησαν τους Έλληνες στη θεμελίωση της δυτικής επιστήμης. Το δρόμο για την κατάκτηση της έγκυρης γνώσης το ονόμασαν "μέθοδον". Οι βασικές μέθοδοι ήταν η θέαση του όλου, η αναζήτηση της αιτίας, η ανάλυση και η σύνθεση. Η ελληνική επιστήμη φαίνεται ότι ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες για την καθολική ερμηνεία της φύσης ως ενιαίου συστήματος που κυβερνάται από νόμους σταθερούς. Τα σημαντικά σ' αυτή την προσπάθεια είναι τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Τη βασική επιστημονική ορολογία της ελληνικής επιστήμης παρέλαβαν οι Ρωμαίοι και την κληροδότησαν στις νεολατινικές γλώσσες και στις άλλες ευρωπαϊκές. Μετά την Αναγέννηση οι λαοί της Ευρώπης άρχισαν να αποκόβουν τον ομφάλιο λώρο με τα λατινικά και να συγκροτούν τη δική τους ορολογία για τις νέες ανακαλύψεις στην επιστήμη και την τεχνική διατηρώντας στενότατη σχέση με τα αρχαία ελληνικά. Άπειρα προθέματα, ρίζες και καταλήξεις δηλώνουν το εύρος και τη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής στη διεθνή επιστημονική ορολογία.

Η συμβολή των Ελλήνων στην Ιατρική στάθηκε αποφασιστική. Απελευθέρωσαν τον ασθενή από το στίγμα του μιάσματος. Η ασθένεια δεν ήτα θεϊκή κατάρα. Έθεσαν τα θεμέλια για την ηθική της Ιατρικής. Επεσήμαναν την επίδραση του κλίματος στην υγεία του ανθρώπου. Διέκριναν τη σημασία του εγκεφάλου για το νευρικό σύστημα και της καρδιάς για το κυκλοφορικό. Αποκρυπτογράφησαν τη δόμηση του ματιού. Δώρισαν στην Ιατρική, τη Βιολογία και τη Φαρμακευτική πληθώρα όρων. Τον 19ο αι. η ορολογία της ανατομίας προσέγγιζε τις 30.000 λέξεις. Στα 1890 μια διεθνής επιτροπή εργάστηκε για 8 χρόνια και περιόρισε τον αριθμό σε 4.500 λέξεις οι περισσότερες ελληνικές. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ελληνογενών νεολογισμών αυξάνεται αλματωδώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου