Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Υπερτριγλυκεριδαιμία

Σε ασθενείς με τριγλυκερίδια (TG) νηστείας > 500  mg/dL συνιστούμε τη φαρμακολογική θεραπεία ως συμπλήρωμα στη διατροφή και την άσκηση για την πρόληψη της παγκρεατίτιδας. Ασθενείς με TG > 1000 mg/dL συχνά δεν έχουν επαρκή απάντηση στα φάρμακα. Επομένως, ο έλεγχος του διαβήτη (αν πάσχουν), η τροποποίηση της διατροφής και η απώλεια βάρους είναι απαραίτητα. Σε ασθενείς με έντονη υπερτριγλυκεριδαιμία, είναι σημαντικό να αξιολογούνται τα φάρμακα και, εάν είναι δυνατόν, να αποσύρονται αυτά, όπως τα οιστρογόνα και τα διαχωριστικά χολικού οξέος που συμβάλλουν στην αύξηση των TG.

. Φάρμακα όπως στατίνες, φιβράτες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ως συμπλήρωμα της τροποποίησης του τρόπου ζωής, μπορούν να μειώσουν επαρκώς τα TG σε ασθενείς με τιμές 500-1000 mg / dL, και συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο παγκρεατίτιδας. Σε ασθενείς με τιμές >1000 μπορεί τα φάρμακα να μην μειώνουν επαρκώς, οπότε χρειάζεται ταυτόχρονα δίαιτα πολύ χαμηλών λιπαρών, απώλεια βάρους, αποφυγή αλκοόλ και αν χρειάζεται έλεγχος σακχάρου. Πρόσφατα ένα ολιγονουκλεοτίδιο που ερευνάται (volanesorsen) έχει αναφερθεί ότι μειώνει δραματικά τα TG, σε ασθενείς με σοβαρή αύξηση λόγω της ομόζυγης ανεπάρκειας λιποπρωτεϊνικής λιπάσης (LPL) , όμως μπορεί να προκύψει θρομβοκυτταροπενία που μπορεί να είναι σοβαρή. 

. Σε ασθενείς με παγκρεατίτιδα λόγω αυξημένων TG, δεν συνιστάται πλασμαφαίρεση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για μείωση TG. Μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα με εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα ή καταστάσεις εξαιρετικά υψηλού κινδύνου όπως ως εγκυμοσύνη.

. Σε ενήλικες που βρίσκονται σε αγωγή με στατίνες και εξακολουθούν να έχουν μέτρια αυξημένα επίπεδα TG> 150 mg / dL και που έχουν είτε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ή διαβήτη συν δύο επιπλέον παράγοντες κινδύνου, προτείνουμε την προσθήκη αιθυλεστέρα εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) για μείωση κινδύνου καρδιαγγειακού συμβάματος. Η δόση του αιθυλεστέρα EPA είναι 4 g / ημέρα. Εάν ο αιθυλεστέρας EPA δεν είναι διαθέσιμος ή προσβάσιμος, τότε προστίθεται φιβράτη.

. Τα δεσμευτικά χολικών οξέων αντενδείκνυνται όταν τα TG είναι > 500 mg / dL . Σε πρόσφατη μελέτη αποδείχθηκε επίσης σημαντική αύξηση TG με τη χρήση colesevelam. Προτείνεται έλεγχος τριγλυκεριδίων πλάσματος πριν την έναρξη της αγωγής και πάλι κατά τη διάρκεια της αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου