Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Λιπίδια - Μέτρηση

Σε ενήλικες η τυπική κλινική προσέγγιση για την αξιολόγηση των λιπιδίων, σημαίνει αιμοληψία, μετά από 8-10 ώρες νηστείας, όπου επιτρέπεται μόνο νερό και ποτά χωρίς καφεϊνη. Μετράμε ολική χοληστερόλη, TG, HDL και υπολογίζουμε την LDL. Τα HDL-C και TG έχουν φυσιολογικές περιοχές βάσει της κατανομής του πληθυσμού. Το LDL-C δεν έχει φυσιολογικό εύρος επειδή οι «βέλτιστες» συγκεντρώσεις LDL-C ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό καρδιαγγειακού κινδύνου του ατόμου.            Σε ενήλικες με ενδοκρινικές διαταραχές συνιστάται αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου με τους παραδοσιακούς παράγοντες και τον 10ετή κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάματος (ASCVD, atherosclerotic cardiovascular disease). Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία,  φύλο, φυλή, συστολική αρτηριακή πίεση, θεραπεία για υπέρταση, ολική χοληστερόλη, HDL-C, κάπνισμα και διαβήτης, για τον υπολογισμό του 10ετούς κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου (MI ), εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου .Πρόσθετοι παράγοντες αύξησης του κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό πρόωρης στεφανιαίας νόσου (CAD), μεταβολικό σύνδρομο, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης ή προεκλαμψία και εθνικότητα.

. Μετράμε λιπίδια νηστείας αλλά και επιπλέον ApoB (ApoB ≥130 mg/dL θεωρείται παράγοντας κινδύνου) και υποκατηγορίες λιπιδίων για περαιτέρω διερεύνηση συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των υποκείμενων γενετικών δυσλιπιδαιμιών. Η Lp(a) μπορεί να μετρηθεί σε δείγμα νηστείας ή μη νηστείας.Το Lp (a) είναι ένα τροποποιημένο σωματίδιο τύπου λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο οποίο η ApoA μια μεγάλη πρωτεΐνη με δομική ομοιότητα με το πλασμινογόνο, συνδέεται ομοιοπολικά με το apoB. Τα επίπεδα Lp(a) καθορίζονται κυρίως από τον γονότυπο χωρίς σημαντικές διατροφικές ή περιβαλλοντικές επιδράσεις. Είναι μέτρηση χρήσιμη για την εκτίμηση οικογενούς κινδύνου. Lp(a) ≥50 mg/dL αυξάνει τον κίνδυνο ASCVD. Η μέτρηση Lp (a) δεν χρειάζεται να επαναληφθεί εάν έχει προηγουμένως μετρηθεί (δηλαδή, στην παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενηλικίωση). Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η μείωση του Lp (a) μειώνει το ASCVD. 

. Σε ασθενείς με οριακό ή ενδιάμεσο κίνδυνο (10ετής κίνδυνος ASCVD 5–19,9%) ιδιαίτερα σε αυτούς με πρόσθετους παράγοντες αύξησης του κινδύνου, στους οποίους η απόφαση σχετικά με τη θεραπεία με στατίνη και / ή άλλες προληπτικές παρεμβάσεις είναι αβέβαιη, προτείνουμε τη μέτρηση ασβεστίου στεφανιαίας αρτηρίας (CAC coronary artery calcium = εκτίμηση υποκλινικής αθηροσκλήρυνσης)

. Έχουν προταθεί πολλοί βιοδείκτες ορού για εκτίμηση επικινδυνότητας, η οποία ελέγχουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, τη θρόμβωση και άλλες σημαντικές οδούς αλλά υπάρχει διακύμανση και έχει αποδειχθεί ότι προσθέτουν ελάχιστα στην αξιολόγηση κινδύνου. Μόνο η CRP ≥2.0  mg/L ένας δείκτης φλεγμονής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας κινδύνου και να οδηγήσει σε πιο επιθετική θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου