Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Γάλα και Παχυσαρκία

Σε μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων δοκιμών δεν παρατηρήθηκε συνολική επίδραση των γαλακτοκομικών τροφών στο σωματικό βάρος (πλήρες γάλα, γάλα με χαμηλά λιπαρά και τυρί). Η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους, ίσως λόγω της επίδρασης του στο μικροβίωμα του εντέρου
Λίγες είναι οι μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά και εφήβους όπου και δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο βάρος, αλλά ούτε και στην σύσταση του σώματος (ποσότητα σωματικού λίπους)
Υπέρταση - Λιπίδια - Καρδιαγγειακή νόσος
Η σχετικά υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε κάλιο οδήγησε στην υπόδειξη ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη του μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Η διατροφική προσέγγιση για τον έλεγχο της υπέρτασης περιλαμβάνει γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά αλλά η συμβολή του γάλακτος είναι ασαφής ασαφής επειδή η δίαιτα είναι χαμηλή σε νάτριο και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά.
Οι τελευταίες συστάσεις επίσης υποστηρίζουν κατανάλωση γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά επειδή τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη-παράγων κινδύνου για στεφανιαία νόσο . Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από υδατάνθρακα μειώνει επίσης την LDL
χοληστερόλη, ωστόσο μειώνεται επίσης το μέγεθος των σωματιδίων της LDL και  HDL χοληστερόλης και αυξάνονται τα τριγλυκερίδια και οι παράγοντες φλεγμονής. Η αντικατάσταση κορεσμένου με ακόρεστο λίπος έχει παρόμοια οφέλη στην LDL χοληστερόλη, αλλά χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις
Ωστόσο ούτε το πλήρες, αλλά ούτε και το γάλα με χαμηλά λιπαρά έχουν συσχετιστεί σαφώς με την συχνότητα εμφάνισης και την θνησιμότητα που σχετίζεται με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Σχετίζεται όμως το γαλακτοκομικό λίπος με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης.
Για άτομα που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου οι δίαιτες έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, η μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφών μπορεί να μειώσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις παρέχοντας διατροφική ισορροπία και μείωση του γλυκαιμικού φορτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου