Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Υποπαραθυρεοειδισμός- Θεραπεία και ανεπιθύμητες ενέργειες

Σημαντικό ποσοστό ασθενών απαιτεί υψηλές δόσεις ασβεστίου και βιταμίνης D για την επίτευξη θεραπευτικού στόχου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της θεραπείας είναι το χαμηλό κόστος. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:
. Η υψηλή δόση ασβεστίου προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές ενώ η χαμηλή δόση σημαίνει επιμονή της υποασβεστιαιμίας
. Η υψηλή δόση βιταμίνης D σημαίνει επακόλουθη υπερασβεστιαιμία. Το 41% των ασθενών έχει ένα ή περισσότερα επεισόδια υπερασβεστιαιμίας με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου και νεφρολιθίασης
Τεριπαρατίδη
Είναι ανάλογο PTH , με τεχνολογία ανασυνδυασμού, και περιέχει μόνο τα πρώτα 34 αμινοξέα του μορίου της PTH (1-34PTH) που είναι και το βιολογικά δραστικό κλάσμα. Επομένως δεν θα μπορούσε να εμφανίσει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ενδογενούς PTH. Επιπλέον το profil της έχει διαπιστωθεί μόνο ως αναβολικός παράγοντας στην οστεοπόρωση, στην οποία έχει εγκριθεί στην τυπική δόση των 20 μg και για μέγιστο διάστημα 24 μηνών λόγω πιθανής ανάπτυξης οστεοσαρκώματος. Για τον υποπαραθυρεοειδισμό απαιτούνται υψηλότερες δόσεις (δηλ. 40 και 80 μg ανά ημέρα)
Έγινε μελέτη με 1-84PTH για την θεραπεία του υποπαραθυρεοειδισμού (REPLACE study), με στόχο την μείωση κατά 50% η και περισσότερο της ανάγκης σε ασβέστιο και βιταμίνη D και τη διατήρηση του ασβεστίου σε φυσιολογικά επίπεδα. Το 53% των ασθενών πέτυχαν τον στόχο. Το 43% δεν χρειαζόταν πλέον βιταμίνη D, με ταυτόχρονη λήψη ασβεστίου < 500 mgr/ημέρα. Επιπλέον το 98% των ασθενών έδειξαν πολύ καλή συμμόρφωση (> 80%)
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Τεριπαρατίδη: ήπιες , που διέκοψαν την θεραπεία ήταν οι μυαλγίες, η αύξηση μυικών ενζύμων και τα γαστρεντερικά ενοχλήματα, τα οποία υποχώρησαν ταχέως μετά την διακοπή της αγωγής. Επιπλέον αναφέρθηκαν ασυμπτωματικά και ήπια επεισόδια υπερασβεστιαιμίας και υπερασβεστιουρίας. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η τεριπαρατίδη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αποβολή κιτρικών στα ούρα και να αλλάξει την ισορροπία ασβεστίου/κιτρικών, που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης
PTH 1-84: οι πιο συχνές υποασβεστιαιμία, μυικός σπασμός, παραισθησία, πονοκέφαλος και ναυτία. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες και επομένως το φάρμακο είναι μια επιλογή σε ασθενείς ανθεκτικούς στις κλασικές θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου