Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Γάλα και Υγεία

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι βασικό συστατικό του παραδοσιακού δυτικού διαιτολογίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη στις ΗΠΑ γάλακτος ή ισοδυνάμων (τυριού-γιαουρτιού) είναι 237 ml ημερησίως, για ενήλικες και παιδιά άνω των 9 ετών. Η συνιστώμενη ποσότητα δικαιολογήθηκε για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών σε ασβέστιο και την πρόληψη καταγμάτων. Ωστόσο το όφελος από την υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί
Επειδή η βασική λειτουργία του γάλακτος είναι να θρέψει, και να προωθήσει την ανάπτυξη, περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, οι αγελάδες εκτρέφονται για να παράγουν υψηλότερα επίπεδα IGF1 και είναι έγκυες τον περισσότερο χρόνο που αρμέγονται, άρα έχουμε σημαντικά αυξημένα επίπεδα προγεσταγόνων, οιστρογόνων αλλά και άλλων ορμονών στο γάλα
Η επεξεργασία του γάλακτος αλλάζει σημαντικά στοιχεία. Η παστερίωση μειώνει την μετάδοση βρουκέλλωσης, φυματίωσης και άλλων παθογόνων. Η ζύμωση που γίνεται για παλαιωμένο τυρί, γιαούρτι και κεφίρ και άλλα προϊόντα, αποδιατάσει πεπτιδικές ορμόνες, αλλάζει πρωτεϊνικά αντιγόνα, μειώνει την περιεκτικότητα σε λακτόζη και επηρεάζει τη βακτηριακή σύνθεση. Η κλασμάτωση αποδίδει βούτυρο, προϊόντα χαμηλών λιπαρών και πρωτείνη ορού γάλακτος και προσθέτει βιταμίνες Α και D
Το γάλα, είτε το μητρικό είτε το αγελάδας για βρέφη μικρότερα του ενός έτους είναι σημαντικό για την πρώιμη παιδική ηλικία. Αυξάνει την ανάπτυξη είτε σαν αποτέλεσμα προαγωγής από συγκεκριμένα αμινοξέα ή αναβολικές ορμόνες. Το αγελαδινό γάλα περιέχει λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη, αμινοξέα σημαντικά για την ποιότητα των πρωτεϊνών. Η κατανάλωση αυτών των αμινοξέων από τους ανθρώπους αυξάνει τις συγκεντρώσεις στο πλάσμα του IGF1 (μεσολαβητής στη δράση της αυξητικής ορμόνης). Η λευκίνη ενεργοποιεί την οδό mTOR (οδός ραπαμυκίνης) που προάγει την κυτταρική αντιγραφή και αναστέλλει την απόπτωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου