Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Υπογλυκαιμία

Ο ακριβής ορισμός της εξακολουθεί να συζητείται. Έχει οριστεί ως "σοβαρή υπογλυκαιμία" το επεισόδιο που χρειάζεται βοήθεια άλλου προσώπου, "τεκμηριωμένη συμπτωματική υπογλυκαιμία" τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας με χαμηλά επίπεδα σακχάρου (<70 mgr/dl), και πιθανή υπογλυκαιμία τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας και καλές τιμές σακχάρου αίματος (>70 mgr/dl)
Tα ποσοστά σοβαρής υπογλυκαιμίας σε ινσουλινο/θεραπευόμενους ασθενείς είναι περίπου το 1/3 των ατόμων με ΣΔ 1. Στον ΣΔ 2 το ποσοστό των υπογλυκαιμιών είναι πολύ λιγότερο
Συνέπειες της υπογλυκαιμίας
Η γλυκόζη είναι το μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου. Δύο είναι οι απαντήσεις στην υπογλυκαιμία: 1) Η αύξηση της ενδογενούς παραγωγής γλυκόζης (γλυκογονόλυση/γλυκονεογέννεση)
2) Αυξημένη κατανάλωση τροφής από το άτομο
Σε μη διαβητικά άτομα μείωση γλυκόζης < 80 mgr/dl σημαίνει μείωση της ενδογενούς έκκρισης ινσουλίνης. Τα άτομα με ΣΔ 1 και οι ινσουλινο/θεραπευόμενοι με ΣΔ 2 δεν έχουν ενδογενή έκκριση και εξαρτώνται από τις ενέσεις ινσουλίνης. Η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας τους απαιτεί πρόσθετους μηχανισμούς. Όταν η γλυκόζη τους μειωθεί < 70 mgr/dl η ενδογενής γλυκαγόνη επάγει την γλυκογονόλυση και την γλυκονεογέννεση. Όταν η γλυκόζη μειωθεί περαιτέρω, αυξάνει η παραγωγή αδρεναλίνης από τον μυελό των επινεφριδίων και προάγει την ηπατική απελευθέρωση γλυκόζης. Επίσης αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξητικής που συμμετέχουν στην αποκατάσταση
Συμπτώματα υπογλυκαιμίας
Υπερδραστηριότητα του αυτόνομου (τρόμος, νευρικότητα, αίσθημα παλμών, ιδρώτας, πείνα) , νευρογλυκοπενία (κεφαλαλγία, διαταραχή όρασης, ζάλη, ευερεθιστότητα, σύγχυση, διαταραχή λόγου) και κακουχία (ναυτία και κεφαλαλγία)
Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων καθώς και μεταξύ των ηλικιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου