Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτείνες και αμινοξέα - Γήρανση και νόσος (2)

Στους ανθρώπους
Την τελευταία 10ετία αρκετές μελέτες έχουν γίνει για την επίδραση των πρωτεϊνών στην υγεία και σε ασθένειες όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος και ο διαβήτης
Μελετήθηκαν >6000 άτομα >50 ετών σε δύο ομάδες: 50-65 και >65 ετών. Η νεώτερη ομάδα κατανάλωσε >20% των θερμίδων από πρωτείνη και φάνηκε τετραπλάσια αύξηση καρκίνου και 75% αύξηση θνητότητας σε σχέση με τα άτομα που στη δίαιτα τους είχαν <10% πρωτείνες. Όταν η πηγή των πρωτεϊνών ήταν κυρίως φυτική δεν φάνηκε αυξημένη θνητότητα
Η μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα >65 ετών όταν κατανάλωσαν χαμηλή πρωτείνη έδειξαν αυξημένη θνητότητα. Φαίνεται ότι η πρόσληψη και χρήση αμινοξέων επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση
Σε υψηλή κατανάλωση πρωτείνης έχει φανεί αύξηση IGF-I, μείωση IGF-I inhibitor protein και IGF
binding protein και αυξημένη πιθανότητα μελανώματος και καρκίνου μαστού
Η πρόσληψη πρωτείνης είναι βασική για πολλές φυσιολογικές οδούς:θετικό ισοζύγιο αζώτου, υποστήριξη μυικού συστήματος κυρίως σε άτομα >65 ετών. Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να υπολογίσουν τις ανάγκες σε πρωτείνη σε ηλικιωμένα άτομα. Ως υψηλής ποιότητας η πρωτείνη ορίζεται από τη σύνθεση των αμινοξέων της, την απορρόφηση και την πέψη της και τους ρυθμιστικούς ρόλους της σε κυτταρικές διαδικασίες. Αν και η σύνθεση πρωτεϊνών στους μυς διαγείρεται από αυξημένη πρόσληψη πρωτείνης φαίνεται ότι πρόσληψη >30 gr δεν κινητοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία.
Η πρόσφατη οδηγία για υγιείς ενήλικες είναι πρόσληψη ποιοτικής πρωτείνης 0.8 g/kg/day και αύξηση της πρόσληψης φυτικής πρωτείνης σε άτομα >65 ετών σε 1.0–1.2 g/kg/day για αντιμετώπιση της σαρκοπενίας. Προτείνεται επίσης για τους ηλικιωμένους 25-30 gr πρωτείνης/ανά γεύμα με 2.5–2.8 gr λευκίνης. Η φυτική πρωτείνη είναι η πιο αποτελεσματική για επαρκή σίτιση και δεν ενεργοποιεί οδούς που αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου και την θνητότητα
Σε χωριά της δυτικής Σικελίας το ποσοστό των αιωνόβιων /ανά κατοίκους είναι 6 φορές υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Αξιολόγηση του τρόπου ζωής και της δίαιτας έδειξε μεσογειακή διατροφή με τρία μικρά γεύματα με μικρές ποσότητες υδατανθράκων, κρέατος και μεγάλες ποσότητες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελιές και ελαιόλαδο και σταθερή μέτρια σωματική δραστηριότητα
Μελέτη σε πληθυσμούς της Okinawa (από τους μακροβιότερους πληθυσμούς του πλανήτη) έδειξε δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά και φρούτα και μόνο το 9% των θερμίδων από πρωτείνες φυτικής προέλευσης
Οι εν δυνάμει αρνητικές επιδράσεις της χαμηλής πρόσληψης πρωτεϊνών σε ηλικιωμένους υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν σαφείς διατροφικές οδηγίες για αυτήν την ηλικιακή ομάδα
Επομένως: υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν σαφή σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη πρωτεϊνών και του γήρατος και νόσων. Υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας και ζωικά προϊόντα συνδέονται με πολλά νοσήματα. Βεβαίως υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις και από την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών. Θα πρέπει να γίνουν μελέτες και να δοθούν διατροφικές οδηγίες που θα ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση της υγείας και θα μεγιστοποιούν την προστασία της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου