Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

MTC - εκτίμηση νόσου

 Η αρχική θεραπεία του MTC είναι κυρίως χειρουργική. Η μη ανιχνεύσιμη καλσιτονίνη συνεπάγεται πλήρη χειρουργική απόκριση και ο κίνδυνος υποτροπής είναι χαμηλός. Συνιστάται επί του παρόντος κλινική ανασκόπηση με αξιολόγηση υπερήχων μαζί με βιοχημική αξιολόγηση της καλσιτονίνης και του CEA ετησίως . Η επίμονη αύξηση της καλσιτονίνης ορού και του CEA είναι χρήσιμοι δείκτες για την παρουσία υπολειπόμενου ή υποτροπιάζοντος MTC. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ήδη παρουσιάσει απομακρυσμένες μεταστάσεις. Οι πιο κοινές θέσεις απομακρυσμένων μεταστάσεων από το MTC είναι το ήπαρ (πιο συχνό), ο πνεύμονας, τα οστά και ο εγκέφαλος. Η περιφερειακή κομβική εξάπλωση στον λαιμό και το στήθος είναι πολύ συχνή και μπορεί να συμβεί νωρίς. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ο εντοπισμός της υποτροπής μπορεί να είναι δύσκολος, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα καλσιτονίνης ή CEA είναι μόνο μέτρια αυξημένα. Συνιστάται συνδυασμός δομικής και λειτουργικής απεικόνισης τόσο στην πρωτογενή σταδιοποίηση όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μεταστατικής νόσου όσο και στη συνέχεια για την αποτελεσματική αξιολόγηση της υποτροπιάζουσας νόσου.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιείται συχνά στη δομική αξιολόγηση για υποτροπιάζουσα ή μεταστατική MTC τόσο για τη σταδιοποίηση όσο και στη συνέχεια για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Η ηπατική μετάσταση αξιολογείται καλύτερα με μαγνητική τομογραφία , αλλά οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τα πιθανά ψευδώς θετικά ευρήματα . Η αξονική τομογραφία (CT) προτιμάται για την απεικόνιση των λεμφαδένων και των πνευμονικών μεταστάσεων . Πριν από την ευρεία χρήση της λειτουργικής απεικόνισης, η συνιστώμενη επεξεργασία για μεταστατικό MTC περιελάμβανε υπερηχογράφημα αυχένα, αξονική τομογραφία θώρακα, μαγνητική τομογραφία ήπατος, σάρωση οστών και μαγνητική τομογραφία σκελετού . Σε υποτροπιάζοντα MTC, μια αυξανόμενη καλσιτονίνη θα πρέπει να προκαλέσει εκτεταμένη δομική απεικόνιση. Ωστόσο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της απεικόνισης PET και την κρίση του κλινικού, ένας συνδυασμός και των δύο τρόπων μπορεί να είναι κατάλληλος.

Το PET-CT με χρήση αναλόγων σωματοστατίνης έχουν βελτιωμένη ανίχνευση τόσο του υποτροπιάζοντος όσο και του μεταστατικού MTC. Το 68Ga-DOTATATE, το 68Ga-DOTATOC και το 68Ga-DOTANOC είναι ραδιοανιχνευτές που έχουν υψηλή συγγένεια για τον υποδοχέα σωματοστατίνης τύπου 2, που εκφράζεται σε πολλά αλλά όχι σε όλα τα MTC. Η επιλογή του ραδιοφαρμάκου θα πρέπει να βασίζεται στο εάν κάποιος στοχεύει στον εντοπισμό υπολειπόμενης, υποτροπιάζουσας ή μεταστατικής νόσου, καθώς οι ευαισθησίες για κάθε μέθοδο μπορεί να ποικίλλουν. Υπήρχε σημαντική ετερογένεια σε πολλές από τις μελέτες σύγκρισης, αλλά συνολικά, υπήρχε μια τάση για υψηλότερη ευαισθησία για το 68Ga-DOTATATE.

Το 2020 προτάθηκε μια αναθεωρημένη ιστοπαθολογική βαθμολόγηση που παρέχει βελτιωμένες προγνωστικές πληροφορίες . Τρία ιστολογικά χαρακτηριστικά (πολλαπλασιαστικός δείκτης Ki-67, μιτωτικός αριθμός και παρουσία πηκτικής νέκρωσης) βαθμολογήθηκαν και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού βαθμού, τα οποία στη συνέχεια συσχετίστηκαν με την πρόγνωση . Ομοίως, αυτό το σύστημα βαθμολόγησης εφαρμόστηκε στο microMTC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου