Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Ελαιόλαδο

 Στο βιβλίο του "Διαιτητική και Θεραπευτική" γράφει ο Ιπποκράτης για το λάδι : "Το χειμώνα το λάδι ευνοεί την ανάπτυξη, εμποδίζει την ψυχρότητα να απομακρυνθεί από το σώμα. Το καλοκαίρι με την παραγωγή λιώνει τη σάρκα. Η εντριβή με λάδι και νερό μαλακώνει το σώμα" Επίσης γίνεται αναφορά επάλειψης ρούχων με λάδι για θεραπευτικούς σκοπούς.

Με ζεστό ελαιόλαδο αλείφονταν οι γυναίκες που απέβαλαν, κυρίως σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ σε μητρορραγία έπαιρναν ένα μείγμα από βρασμένα φύλλα αγριελιάς με ξύδι. Για να διευκολύνουν τον τοκετό υπήρχε παρασκεύασμα από ρετσίνι τερμίνθου (κοκορεβυθιάς) με μέλι και λάδι. Επίσης στο χρησιμοποιούσαν σε πυρετό, μικρές πληγές, αποστήματα, ερεθισμένα ούλα και για την λευκότητα των δοντιών.

Στην αρχαία θεραπευτική το εκλεκτότερο ήταν το λάδι της αγριελιάς, το οποίο ήταν σπάνιο. Είναι το λάδι που παίρνουμε όταν η ελιά είναι ακόμα άγουρη. Στα ιερά του Ασκληπιού χρησιμοποιούσαν το λάδι για αλοιφές και ιάματα. Επίσης ροφήματα από φύλλα και άνθη ελιάς για τα ερεθισμένα μάτια αλλά και για το έλκος του στομάχου.

Ως μέσο καλλωπισμού προοριζόταν για ατομική καθαριότητα, αρωματισμένο με βότανα και αρωματικά φυτά. Το χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για επάλειψη μυών και για την καθαριότητα τους και μετά την επάλειψη το απομάκρυναν με τη "στλεγγίδα" ένα ειδικό εργαλείο που απομάκρυνε επίσης ιδρώτα και σκόνη.

Ο Δημόκριτος έλεγε ότι μπορεί να είναι κανείς υγιής "μουσκεύοντας το εσωτερικό με μέλι και το εξωτερικό με λάδι".

Ο στρατηγός Αννίβας μέσα στο χειμώνα στις όχθες του ποταμού Τρεβία διέταξε τους στρατιώτες του πριν τη μάχη, αφού φάνε καλά να τριφτούν στη συνέχεια με ελαιόλαδο.

Στην Ιλιάδα ο Οδυσσέας με τον Διομήδη πλένονται πρώτα με ζεστό νερό κι αμέσως μετά αλείφονται με λάδι. Στην Οδύσσεια παρακολουθούμε το λουτρό του Τηλέμαχου όπου αφού τον έπλυναν, άλειψαν το σώμα του με ελαιόλαδο.

Σε άλλες πηγές διαβάζουμε ότι οι Έλληνες άλειφαν με λάδι τις χαίτες των αλόγων τους, αλλά και τα δικά τους μαλλιά, κυρίως οι γυναίκες. Στις "Εκκλησιάζουσες " του Αριστοφάνη μια νεαρή γυναίκα ζητάει από μια άλλη να πλησιάσει και να μυρίσει τα μαλλιά της που μόλις είχε αλείψει με ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου