Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Χρήση αναβολικών στεροειδών (ΑΑΣ)

 Νευροψυχιατρικά συμπτώματα : τα ΑΑΣ έχουν ισχυρές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Υπάρχει έλλειψη δεδομένων πληθυσμού μεγάλης κλίμακας που να μελετούν το ποσοστό των ανδρών χρηστών AAS και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που εμφανίστηκαν στους άνδρες κατά τη χρήση AAS. Διεξήχθη έρευνα με χρήστες για εντοπισμό ψυχιατρικών ασθενειών. Παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός μειζόνων διαταραχών της διάθεσης,  υπομανία,  μανία και η μείζονα κατάθλιψη διαταραχή που εκδηλώνεται με ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, αυταπάτες, χαμηλή διάθεση και τάσεις αυτοκτονίας μεταξύ αθλητών που έκαναν κατάχρηση AAS σε σύγκριση με αθλητές που δεν έκαναν ποτέ κατάχρηση στεροειδών. Επίσης έντονη αδυναμία παρά την καλή κατάσταση του σώματος. Το 12% των συμμετεχόντων παρουσίασε ψυχωτικό επεισόδιο (ακουστικές ψευδαισθήσεις, αυταπάτες μεγαλοπρέπειας, δίωξης  και συναισθηματική διαταραχή ου εκδηλώνεται με παρορμητικότητα, ευφορία, διαταραχές ύπνου και κακή διάθεση. Επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος χρήσης άλλων εθιστικών ουσιών.

Η τεστοστερόνη που δίνεται θεραπευτικά δεν σχετίζεται με νευροψυχιατρικές ασθένειες. Είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί στο όριο της έκθεσης σε εξωγενή ανδρογόνα που απαιτείται για την πρόκληση ανεπιθύμητων νευροψυχιατρικών επιδράσεων. Προφανώς εξαρτάται από τη δόση και από τη διάρκεια της έκθεσης. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να διευκρινιστούν οι ακριβείς σχέσεις μεταξύ της έκθεσης στην εξωγενή τεστοστερόνη, προ-νοσηρότητα ψυχολογική επιβάρυνση και δυσμενείς οι αλλαγές στη συμπεριφορά με τη χρήση AAS στους άνδρες .

Μυικό σύστημα : αύξηση μυικής μάζας και μείωση λιπώδους . Παρατηρήθηκε ότι όταν ΑΑΣ χορηγήθηκε σε υπερφυσιολογικές δόσεις με παράλληλα δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, οδήγησε σε αύξηση της μυϊκής μάζας και της μάζας χωρίς λίπος σε υγιείς άνδρες όπως αναγνωρίστηκε σε μαγνητική τομογραφία.Τα AAS έχουν δραματικές επιπτώσεις στη φυσική εμφάνιση. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το AAS μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη, αλλά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά διφορούμενα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το AAS μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο αποκατάστασης από σκληρή άσκηση, επιτρέποντας την πιο επίπονη άσκηση στους χρήστες για την αύξηση του μυϊκού όγκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου