Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Χρήση αναβολικών (ΑΑΣ) - Διακοπή

 Τα κλινικά χαρακτηριστικά της απόσυρσης AAS δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και οι περισσότερες μελέτες στερούνται αντικειμενικής επικύρωσης αυτοαναφερόμενης διακοπής φαρμάκων με χρήση τοξικολογικού ελέγχου. Υπάρχουν δύο διακριτές φάσεις απόσυρσης, οξεία και χρόνια φάση. Η οξεία φάση σημαίνει διέγερση του συμπαθητικού που οδηγεί σε σωματικά συμπτώματα κεφαλαλγίας, τρόμου, αίσθημα παλμών και ναυτία. Αυτή η φάση εκδηλώνεται σε 1-2 ημέρες από την απόσυρση του AAS. Μετά την οποία αναπτύσσεται η χρόνια φάση που περιλαμβάνει συμπτωματολογία όπως υπογοναδισμός με κόπωση, μυαλγία, και χαμηλότερη libido λόγω έλλειψης τεστοστερόνης. Επιπλέον ψυχιατρικά συμπτώματα με έντονο φόβο και καταθλιπτική διαταραχή.

Τα συμπτώματα της απόσυρσης AAS αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της εξάρτησης από το AAS στους χρήστες. Ανώνυμο ερωτηματολόγιο ανδρών αρσης βαρών που πληρούσαν τα κριτήρια  για εξάρτηση έδειξε καταθλιπτική διάθεση, ανορεξία, κούραση, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, και αϋπνία. Τάσεις αυτοκτονίας, δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, και πονοκέφαλος αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια απόσυρσης. Απαιτούνται μελέτες για την αποσαφήνιση των προγνωστικών παραγόντων των συμπτωμάτων στέρησης. Ωστόσο, πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι η προηγούμενη ψυχιατρική ασθένεια, η ισχύς της έκθεσης σε ανδρογόνα, η διάρκεια χρήσης και οι δόσεις χρήσης AAS.

Η ανασκόπησή μας αποκαλύπτει αυξανόμενα αλλά περιορισμένα κλινικά στοιχεία που διερευνούν τα κλινικά χαρακτηριστικά της απόσυρσης των αναβολικών. Οξέως προκύπτει συμπαθητική υπερενεργοποίηση (κεφαλαλγία, τρόμος, αίσθημα παλμών και ναυτία) και στη συνέχεια  ακολουθούν τα χρόνια συμπτώματα που μπορούν να ταξινομηθούν ευρέως σε νευροψυχιατρικά και αναπαραγωγικό-ενδοκρινικό. Περιγράφονται η χαμηλή διάθεση, οι αυτοκτονικές σκέψεις και η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος κατά την απόσυρση του AAS. Επιπλέον, ο υπογοναδισμός κατά την απόσυρση του AAS σχετίζεται με χαμηλή libido, στυτική δυσλειτουργία και κόπωση. Ωστόσο, απαιτείται πολύ ευρύτερη βάση αποδεικτικών στοιχείων, και διερεύνηση των επιπτώσεων των συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων σε διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία χρηστών.  Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που να παρέχουν στοιχεία για νέες παρεμβάσεις που μπορεί να ενθαρρύνουν τη διακοπή, να μειώσουν τα χαρακτηριστικά απόσυρσης και να αποθάρρυνουν την πιθανή υποτροπή σε χρήστες AAS .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου