Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Επομένως

 Η μετφορμίνη είναι ένα καλά ανεκτό φάρμακο που χρησιμοποιείται για θεραπεία T2D από τη δεκαετία του 1950. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα πλειοτροπικά αποτελέσματα του φαρμάκου οφείλονται στη δράση του στα μιτοχόνδρια προκαλώντας μια ήπια και ειδική αναστολή του συμπλέγματος αναπνευστικής αλυσίδας . Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός δράσης αυτού του φαρμάκου παραμένει άγνωστος. Ο πρωταρχικός στόχος δράσης της μετφορμίνης έχει αναγνωριστεί ως το έντερο και είναι ενδιαφέρον ότι η ικανότητά της να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης στο C. elegans εξαρτάται από την παρουσία μικροχλωρίδας του εντέρου.  
 
Ο T2D έχει συσχετιστεί με εξασθενημένη μνήμη, εκτελεστικές λειτουργίες και αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Η μετφορμίνη θα μπορούσε να έχει οφέλη στη γνωστική λειτουργία μέσω πολλών οδών, μειώνοντας τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης, φλεγμονής και αποτρέποντας την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Η θεραπεία με μετφορμίνη έχει αναφερθεί ότι έχει μικτές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία. Παρόλο που υπάρχουν μελέτες όπου η μετφορμίνη έχει θετικό αντίκτυπο στη μνήμη, την προσοχή και τις εκτελεστικές λειτουργίες, ορισμένες μελέτες δεν έδειξαν σημαντικές επιδράσεις της μετφορμίνης στη γνωστική λειτουργία ή ακόμη και αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής έκπτωσης. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις της μετφορμίνης ή τη δυνατότητά της να ενισχύσει τη γνωστική απόδοση σε διάφορους γνωστικούς τομείς παραμένουν αδιευκρίνιστοι. 
 
 Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη ασκεί αλλαγές στη σύνθεση της ταξινόμησης της μικροχλωρίδας του εντέρου, στη λειτουργία και στο μεταβολισμό. Η μετφορμίνη φαίνεται να επηρεάζει θεμελιωδώς τη βακτηριακή σύνθεση ασθενών με T2D, μοιάζοντας με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου ασθενών χωρίς T2D. Επιπλέον, έχει επιπτώσεις σε διάφορες οδούς μεταβολικής σύνθεσης, στη συγκέντρωση των χολικών οξέων και στο SCFA. Παράλληλα με τη μετφορμίνη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, όπως φάρμακα, φύλο, διατροφή, δείκτης μάζας σώματος και άλλες ασθένειες. Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχονται οι παράγοντες για να διασφαλιστεί ότι τα παρατηρούμενα αποτελέσματα σε μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις της μετφορμίνης στην πραγματικότητα αποδίδονται στη μετφορμίνη.  
 
Παρά το κόστος της, η μελέτη της μικροχλωρίδας των κοπράνων είναι ολοένα και πιο σημαντική. Για να αποσαφηνιστούν οι επιδράσεις της μετφορμίνης στη μικροχλωρίδα του εντέρου, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον λειτουργικό χαρακτηρισμό της μικροβιακής κοινότητας (στελέχη, είδη) καθώς και να συμπεράνουμε τον βιολογικό της ρόλο και τον μεταβολικό φαινότυπο. Η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων από ανθρώπους σε ποντίκια θα μπορούσε επίσης να είναι απαραίτητη για την επικύρωση του μηχανισμού δράσης και των ευρημάτων της μετφορμίνης. Από όσο γνωρίζουμε, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ μετφορμίνης, μικροχλωρίδας του εντέρου και γνωστικής λειτουργίας. Έτσι, θα έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί εάν οι επιδράσεις της μετφορμίνης στη γνωστική λειτουργία θα μπορούσαν να μεσολαβηθούν ή να ρυθμιστούν από τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου