Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Παχυσαρκία

 Στην ιατρική, τα μέσα ενημέρωσης και δημόσια , η αιτία της παχυσαρκίας συχνά υπεραπλουστεύεται ως βασική θερμιδική ανισορροπία: αυξημένη πρόσληψη και μικρή κατανάλωση. Αυτό οδηγεί συνήθως σε μια θεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δίαιτα περιορισμένων θερμίδων και στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη σημαντικές βιο/ψυχο/κοινωνικές πτυχές της παχυσαρκίας (διατροφικό περιβάλλον, κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες υγείας).

Η παχυσαρκία είναι ιατρική πάθηση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, η διατροφή, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, ο ύπνος, η φαρμακευτική αγωγή και το ψυχοκοινωνικό stress. Η αυξημένη μάζα σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δυσλειτουργία του λιπώδους ιστού και σωματικό stress, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρκίνος, υπνική άπνοια, αρθρίτιδα, ψυχικές παθήσεις, και πρόωρο θάνατο. Το κόστος νοσηλείας είναι 46% υψηλότερο και οι δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι 80% υψηλότερες μεταξύ των ατόμων με παχυσαρκία από ό,τι μεταξύ εκείνων χωρίς υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Οι συνήθως χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις , με τις συστάσεις για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, δεν κατάφεραν να ανακόψουν τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά αυτό το σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αποδεκτή και η χρήση της βαριατρικής χειρουργικής για συγκεκριμένους πληθυσμούς με παχυσαρκία.

Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ως θεμελιώδη συνιστώσα της διαχείρισης και θεραπείας της παχυσαρκίας . Αυτή η προσέγγιση ενσωματώνει εντατική συμπεριφορική θεραπεία, προγραμματική υποστήριξη και στρατηγικές και εργαλεία κατάλληλα για το τοπικό περιβάλλον τροφίμων και πόρων, με στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση βιώσιμων βελτιώσεων στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας από την ομάδα των αγωνιστών GLP-1 και έχουν συμπεριληφθεί στις πρόσφατα δημοσιευμένες κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας για παιδιά και εφήβους με παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου