Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Λίπος

 Ο λιπώδης ιστός παίζει κεντρικό ρόλο στην κατανομή της ενέργειας. Όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται από τα θηλαστικά αποτελούνται από τρία μόνο μακροθρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Παρόλο που τα μεμονωμένα γεύματα μπορεί να έχουν ευρέως ποικίλες αναλογίες αυτών των τριών καυσίμων, το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό για μεταβολική ευελιξία, η οποία είναι η ικανότητα των μιτοχονδρίων να αλλάζουν την προτίμηση τους στο υπόστρωμα για λίπος σε σύγκριση με την οξείδωση υδατανθράκων. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη στους σκελετικούς μύες, όχι λόγω της μειωμένης ευκαμψίας ως απόκριση στη διαθεσιμότητα του υποστρώματος, αλλά λόγω της συνολικής μείωσης της οξείδωσης του υποστρώματος. σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αύξηση βάρους. Η συμβολή της σύνθεσης των μακροθρεπτικών συστατικών στην ενεργειακή δαπάνη και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας και της μεταβολικής νόσου είναι ένα πεδίο ενεργούς συζήτησης. Η κύρια λειτουργία του WAT είναι να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή τριγλυκεριδίων, ωστόσο υπάρχουν ουσιαστικές, φυσιολογικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων αποθηκών WAT. Το WAT διαχωρίζεται συνήθως σε σπλαχνικό λίπος και υποδόριο λίπος, τα οποία προσδίδουν αρνητικά και ουδέτερα ή θετικά μεταβολικά αποτελέσματα, αντίστοιχα . Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να χωριστεί σε πολλαπλές διακριτές περιοχές με διαφορετικούς μεταβολικούς κινδύνους.

Με βάση τη μικροσκοπική ανατομία και τη κυτταρική φυσιολογία, είναι πιο σωστό να αναφέρεται το λίπος ως λιπώδης ιστός, επειδή αποτελείται από πολλαπλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Υπάρχουν τα ίδια τα λιποκύτταρα αλλά και ινοβλάστες, αίμα και αιμοφόρα αγγεία, μακροφάγα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και νευρικός ιστός. Σχετικά πρόσφατες μορφές τεχνολογίας έχουν εντοπίσει πολυάριθμους υποτύπους κυττάρων που παίζουν κρίσιμους ρόλους στη ρύθμιση της λιπογένεσης, της θερμογένεσης και της ενδοοργανικής επικοινωνίας. Επιπλέον, οι διάφορες πρωτεΐνες και πρωτεογλυκάνες παίζουν ενεργό ρόλο στη λειτουργία τόσο του WAT όσο και του BAT. Πολλά χαρακτηριστικά των αποθηκών λιπώδους ιστού, όπως η τοποθεσία, το μέγεθος και η μεταβολική συμπεριφορά, επηρεάζονται από το γενετικό υπόβαθρο και το φύλο. Πέρα από αυτό, ο λιπώδης ιστός είναι ένα δυναμικό όργανο. Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με όλα τα λιποκύτταρα που θα έχουν ποτέ, τα οποία είναι ικανά μόνο να μεγεθυνθούν ή να συρρικνωθούν, είναι πλέον κατανοητή ως εσφαλμένη. Η χρήση της ισοτοπικής σήμανσης έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να μετρήσουν τη νέα λιπογένεση. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι η λιπογένεση συνεχίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής, με ένα μέσο ποσοστό εναλλαγής 8% ετησίως, υποδεικνύοντας μια ολόκληρη αντικατάσταση των λιποκυττάρων στο σώμα κάθε 15 χρόνια. Ο ρυθμός αυτός είναι παρόμοιος με αυτόν των οστεοκυττάρων και ταχύτερος από την ανακύκλωση πολλών καρδιομυοκυττάρων. Πρόδρομα κύτταρα λιποκυττάρων, γνωστά ως προλιποκύτταρα, υπάρχουν στο στρωματικό αγγειακό κλάσμα και στον περιαγγειακό ιστό, τα οποία είναι ικανά για αυτοανανέωση. Η ανάπτυξη των λιποκυττάρων προέρχεται τόσο από τη μεγέθυνση του μεγέθους των κυττάρων όσο και από την αύξηση του αριθμού τους. Η ισορροπία μεταξύ της υπερτροφίας, της υπερπλασίας, της ίνωσης και της λιπόλυσης τόσο στο σπλαχνικό όσο και στο υποδόριο WAT σχετίζεται με διαφορετικούς κινδύνους δυσλειτουργίας.

Εκτός από το λευκό και το καφέ, υπάρχουν διακριτά θερμογενή λιποκύτταρα, που ονομάζονται «beige/brite», τα οποία έχουν χαρακτηριστικά λευκών και καφέ λιποκυττάρων και ροζ λιποκύτταρα στον ιστό του μαστού,καθώς και λίπος στο μυελό των οστών και στο χόριο , το καθένα με έναν ξεχωριστό φυσιολογικό ρόλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου