Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Ανακαλύπτοντας τον λιπώδη ιστό

 Ο λιπώδης ιστός είναι ένα υποτιμημένο όργανο του σώματος. Ο λευκός λιπώδης ιστός (WAT) μπορεί να υπερδιπλασιαστεί σε μάζα και στη συνέχεια να επιστρέψει στην αρχική του τιμή, και εξακολουθεί να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Αποθηκεύει αποτελεσματικά αρκετή ενέργεια για να μας απαλλάξει από τη διαρκή αναζήτηση τροφής, επιτρέποντάς μας να αφιερώσουμε το σώμα και το πνεύμα μας σε άλλες προσπάθειες. Ο φαιός λιπώδης ιστός (BAT) καταναλώνει γλυκόζη και τριγλυκερίδια, παράγοντας θερμότητα. Ένα όργανο σχεδιασμένο για θερμογένεση , το BAT επέτρεψε στα θηλαστικά να επιβιώσουν στην Καινοζωική εποχή. Έχει υποτεθεί ότι συμβάλλει σε ευρέως φάσματος οφέλη για την υγεία σε ιστούς τόσο διαφορετικούς όπως το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό και το μυοσκελετικό σύστημα.

Δομή και Κατανομή Αποθηκών Λιπώδους Ιστού  

Πάρα πολλοί θεωρούν ότι το λίπος είναι ένα ανεπιθύμητο κομμάτι σώματος και προσπαθούν να το μειώσουν σε όλη τους τη ζωή. Για όσους αγωνίζονται να χάσουν βάρος, το λίπος είναι συχνά πηγή δυστυχίας. Τις τελευταίες τρεις 10ετίες έχει γίνει αρκετή μελέτη. Το λίπος είναι μια συλλογή σχετικών αλλά διαφορετικών ανατομικών και λειτουργικών αποθηκών λιπώδους ιστού. Προέρχεται κυρίως από το μεσόδερμα. Το ανθρώπινο WAT αρχίζει να αναπτύσσεται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και από τη γέννηση, τόσο οι σπλαχνικές όσο και οι υποδόριες αποθήκες είναι καλά ανεπτυγμένες. Το WAT προστατεύει τα νεογνά από το κρύο καθώς αναπτύσσουν την ικανότητα να τρέμουν. Στους αδύνατους ενήλικες, ολόκληρη η αποθήκη WAT κυμαίνεται από 20 έως 30 kg στις γυναίκες (30 έως 40% της συνολικής μάζας σώματος) και 10 έως 20 kg στους άνδρες (15 έως 25% της συνολικής μάζας σώματος). Η μάζα του λίπους μπορεί να εκτιμηθεί γρήγορα και με φθηνές μεθόδους (καθώς επίσης και η ποσότητα και η κατανομή του). Βρίσκεται μόνο σε ορισμένες ανατομικές αποθήκες στον λαιμό, τους ώμους, τον οπίσθιο θώρακα και την κοιλιά. Αυτές οι αποθήκες παροχετεύονται απευθείας στη συστηματική κυκλοφορία και μπορεί να οδηγήσουν σε πιο γρήγορη κατανομή του θερμανθέντος αίματος στο υπόλοιπο σώμα.

Η μέγιστη ανιχνεύσιμη μάζα ΒΔΤ στους ανθρώπους φαίνεται να είναι περίπου 1 kg και σε ενήλικες 20 έως 50 ετών, κυμαίνεται από 50 έως 500 g, ή 0,1 έως 0,5% της συνολικής μάζας σώματος και 0,2 έως 3,0% της συνολικής μάζας λιπώδους ιστού. Η ποσότητα ποικίλει ανάλογα με το φύλο και έχει αντίστροφη συσχέτιση με την ηλικία και το ΒΜΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου