Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Αnorexia nervosa (ΑΝ) μελλοντική έρευνα και θεραπεία

 Η αξιοποίηση των μεταβολικών, γονιδιακών και εντερικών μικροβιακών προσεγγίσεων παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών για αυτούς τους ασθενείς, ειδικά με οδηγίες για τη διατήρηση του αποκατεστημένου βάρους. Χρειάζονται συγκεκριμένες οδηγίες διατροφής ακριβείας με συμπληρώματα για το μικροβίωμα και παρακολούθηση από διατροφολόγο και ψυχίατρο. Εφαρμογή μιας στρατηγικής διατροφής ακριβείας στη θεραπεία AN θα κατηγοριοποιούσε τους ασθενείς με βάση τους πολλαπλούς βιοδείκτες (π.χ., ορμονικό profil, βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου ή συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές ή συγκεκριμένες εντερικές μικροβιακές ταξινομίες) και να δημιουργήσουν στοχευμένες διατροφικές συστάσεις ή στρατηγικές αναζωογόνησης για υποομάδες των ασθενών. Η γενετικά καθοδηγούμενη διατροφή δεν είναι νέα. Τα ευρέως γνωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν περιορισμένες δίαιτες σε φαινυλαλανίνη για άτομα με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο υδροξυλάσης φαινυλαλανίνης , κετογονικές δίαιτες για παιδιά με επιληψία  και δίαιτες χωρίς γλουτένη για άτομα που είναι γενετικά προδιάτεθιμένα  για κοιλιοκάκη.

Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να θεραπεύσει τις βιολογικές συνέπειες της στέρησης θρεπτικών ουσιών στο γαστρεντερικό μέσω ειδικά σχεδιασμένων τροφών που αποκαθιστούν το μικροβίωμα. Αυτό
δυνητικά θα αποκαταστήσει ένα φυσιολογικό μικροβιακό οικοσύστημα, θα διορθώσει ένα δυσλειτουργικό έντερο και θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική και ανεκτή ανάκαμψη και βιώσιμη αύξηση βάρους. Τόσο η γονιδιωματική όσο και το εντερικό μικροβίωμα είναι σημαντικοί τρόποι για να προσδιοριστούν μηχανισμοί που διέπουν την αποτελεσματικότητα τυχόν διατροφικών ψυχιατρικών παρεμβάσεων, όχι μόνο για ΑΝ.

Τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα κυρίως σε ενήλικες με ΑΝ είναι φτωχά. Ο ασθενής με ΑΝ έχει έντονη τη διάθεση να είναι αδύνατος. Χρειάζεται στενή συνεργασία με ειδικούς κλινικούς γιατρούς που γνωρίζουν τη σύνθετη βιολογία του ΑΝ. Η επιστήμη πρέπει να οδηγεί και τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειες τους σε σταθερά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου