Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Υποπαραθυρεοεισμός και διατροφή

Κρίσιμη στη θεραπεία του χρόνιου υποπαραθυρεοειδισμού είναι δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο >1gr/ημέρα όσο και δίαιτα χαμηλού νατρίου (το νάτριο ενισχύει την κατακράτηση ασβεστίου από τους νεφρούς). Σημαντική πηγή διατροφικού ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και υψηλής απορροφητικότητας. Να σημειωθεί ότι τα γαλακτοκομικά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο, πρωτεϊνη, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και φώσφορο / θερμίδα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο υπάρχει σε μια κανονική διατροφή. Επιπλέον είναι πλούσια σε αμινοξέα, που διεγείρουν την ηπατική παραγωγή IGF-1, που με τη σειρά του ενισχύει την εντερική απορρόφηση ασβεστίου, μέσω διέγερσης της νεφρικής σύνθεσης καλσιτριόλης
Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια γεύματος που περιέχει πρωτεϊνη. Η σύσταση είναι πρόσληψη πρωτεϊνης 0,8 g/ kg σωματικού βάρους, ενώ σε ηλικιωμένους συστήνεται 1,1-1,2 g / kg σωματικού βάρους. Ένα άλλο χρήσιμο συμπλήρωμα είναι τα προβιοτικά, όπως οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες, που ζυμώνονται με την μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου και ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου μέσω μείωσης του pH.
Να σημειωθεί, ότι σε ασθενείς με υπο/ασβεστιαιμία και χρόνια νεφρική νόσο, συστήνεται διαιτητική πρόσληψη του ασβεστίου σε 400-800 mg ημερησίως, ώστε να αποφευχθεί η υπερφωσφαταιμία.
Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Οι πιο σημαντικές διατροφικές πηγές είναι τα αμύγδαλα, η σόγια, σπόροι, φύτρο σταριού, πίτουρο, κεχρί, σκούρα πράσινα λαχανικά, φρούτα και θαλασσινά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι 420 και 320 mg, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.
είναι 420 και 320 mg, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου