Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Δίαιτα

Υπάρχουν πολλές μελέτες με διαφορετικές αναλογίες πρωτεϊνης, λίπους και υδατάνθρακα ως δίαιτες απώλειας βάρους. Για να χάσει κάποιος βάρος πρέπει το ενεργειακό ισοζύγιο να είναι αρνητικό
Όταν επιλέγουμε δίαιτα είναι σημαντικό να επιλέξουμε τρόφιμα που απολαμβάνουμε και να χρησιμοποιούμε υγιεινά τρόφιμα χαμηλών θερμίδων που βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής
Η μείωση στην πρόσληψη ενέργειας είναι το βασικό συστατικό αποτελεσματικότητας σε οποιαδήποτε δίαιτα
Σε πρόγραμμα πρόληψης διαβήτη (Diabetes Prevention Program) η μείωση θερμίδων ήταν ο κύριος παράγοντας απώλειας βάρους. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η μείωση πρόσληψης λίπους
Ένα έλλειμα 500kcal/ημέρα, δημιουργεί έλλειμα 3500kcal/εβδομάδα ισοδύναμο με μισό κιλό. Βέβαια η απώλεια βάρους δεν είναι γραμμική. Στα αρχικά στάδια είναι ταχύτερη, στη συνέχεια επιβραδύνεται, μέχρι να φτάσει σε ένα plateau. Η αρχική μείωση της πρόσληψης θερμίδων προκαλεί έναν αριθμό αντισταθμιστικών μηχανισμών, που τείνουν να αυξήσουν την πρόσληψη τροφής και να μειώσουν την απώλεια βάρους. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ο αρχικός ρυθμός απώλειας βάρους (τους πρώτους δύο μήνες) και γι' αυτό επίσης κρίσιμη η τήρηση οποιουδήποτε διατροφικού προγράμματος για επιτυχές αποτέλεσμα
Δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων
Ορίζονται ως δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων αυτές που έχουν 200-800 kcal/ ημέρα. Φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμο, αλλά όχι μακροπρόθεσμο
Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρκα
Ο υδατάνθρακας είναι πρόσθετη πρόκληση σε μια δίαιτα, καθώς η προστιθέμενη ζάχαρη περιέχει επιπλέον ενέργεια και αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Σε μια μετα-ανάλυση οι Nordmann et al. βρήκαν ότι η απώλεια σε διάστημα 6 μηνών ήταν μεγαλύτερη σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακα, αλλά όχι στους 12 μήνες. Οι μελέτες αυτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν δυσκολίες διότι οι συμμετέχοντες αρνούνται να συμμορφωθούν με τα διαιτητικά σχήματα
Δίατες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος
Για δεκαετίες οι διαιτητικές συστάσεις υπογράμιζαν την μείωση της πρόσληψης λίπους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια (9 kcal / g) σε σχέση με τους υδατάνθρακες (4 kcal / g). Πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συνέκρινε συνέπειες χαμηλού λίπους έναντι άλλων διαιτητικών παρεμβάσεων. Διαπιστώθηκε ότι οι υψηλότερες παρεμβάσεις στο λίπος σήμαιναν ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αν και το μέγεθος των διαφορών ήταν μικρό
Μία άλλη στρατηγική για τη μείωση της ενεργειακής πυκνότητας (εκτός από το διαιτητικό λίπος) είναι η υποκατάσταση τροφίμων με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό , δηλαδή δίαιτα με επιπλέον φρούτα και λαχανικά. Σε αυτή τη δοκιμή η προσθήκη φρούτων και λαχανικών οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου