Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δευτεροπαθης υπογοναδισμος σε παχυσαρκους ανδρες

Δευτεροπαθης υπογοναδισμος σε παχυσαρκους ανδρες
Σοβαρες παθησεις μπορει να προκαλεσουν δευτεροπαθη υπογοναδισμο. Αλλα και η παχυσαρκια προκαλει απο μονη της υπογοναδισμο ανεξαρτητα απο οργανικες αιτιες.Θα πρεπει λοιπον να θεωρειται ο δευτεροπαθης υπογοναδισμος σε παχυσαρκο ανδρα ξεχωριστη κλινικη οντοτητα.
Η παθογενεση δεν εχει κατανοηθει πληρως.
Στην ανδρικη παχυσαρκια αυξανεται η δραστηριοτητα της αρωματασης στον λιπωδη ιστο, με αποτελεσμα περιφερικη μετατροπη τεστοστερονης σε οιστραδιολη και αυξημενα επιπεδα οιστραδιολης στο αιμα. Αρνητικη δραση στην LH, στους οιστρογονικους υποδοχεις του αξονα υποθαλαμου-υποφυσης και χαμηλα επιπεδα τεστοστερονης. Ο υπογοναδισμος επιδεινωνει την παχυσαρκια. Αυξανει τον λιπωδη ιστο, μειωνει τη μυικη μαζα και προωθει τη συσσωρευση λιπους στην κοιλια.
Επισης στην παχυσαρκια βρισκουμε αυξημενα επιπεδα λεπτινης. Φαινεται οτι εχει αρνητικη δραση στην LH και στην παραγωγη ανδρογονων απο τα κυτταρα Leydig.
H ευαισθησια στην ινσουλινη ειναι σπουδαιος παραγοντας για τη λειτουργια του αξονα υποθαλαμου-υποφυσης. Παραγοντες φλεγμονης που αυξανονται στους παχυσαρκους ανδρες μπορει να επιδεινωσουν την αντισταση στην ινσουλινη στον υποθαλαμο-υποφυση.
Ο ορισμος ειναι : " Λογω παχυσαρκιας συμπτωματικος δευτεροπαθης υπογοναδισμος σε ανδρα, στον οποιο εχουν αποκλεισθει αλλες αιτιες υπογοναδισμου."
Ο ανδρας παραπονειται για μειωμενη libido, στυτικη δυσλειτουργια, καταβολη, δυσκολια στη συγκεντρωση, αισθηση κακης υγειας, εξαψεις, πονο στους μαστους, προβληματα υπνου.
Κλινικη διαγνωση: Ανδρας με BMI>30
Δυσγλυκαιμια, δυσλιπιδαιμια.
Οστεοπενια ειτε οστεοπορωση.
Ανεξηγητη αναιμια, ισως γυναικομαστια.
Με φυσιολογικα επιπεδα SHBG ολικη τεστοστερονη κατω απο τα ορια. Ελαττωμενα η στα χαμηλα φυσιολογικα επιπεδα FSH-LH.
Αποκλεισμος υπολειτουργιας υποφυσης ειτε υπογοναδισμου αλλης αιτιας.
Ειναι βασικο να βρουμε σε αρχικο σταδιο ανδρες παχυσαρκους υπογοναδικους και να τους αντιμετωπισουμε με υποκατασταση ορμονικη και απωλεια βαρους. Αναγνωριζεται η σχεση του δευτεροπαθους υπογοναδισμου με σοβαρα αγγειακα συμβαματα.
Μελλοντικες μελετες θα μας βοηθησουν να εχουμε πιο καθαρη αντιληψη και να αναπτυξουμε καινουριους θεραπευτικους δρομους για το χειρισμο των ατομων αυτων.
Για να βελτιωθει μακροπροθεσμα η σεξουαλικη-μεταβολικη-οστικη-αγγειακη και ψυχικη υγεια των ανδρων που πασχουν απο δευτεροπαθη υπογοναδισμο λογω παχυσαρκιας.

                                                                                          CLINICAL ENDOCRINILOGY 25/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου