Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Επίπτωση και επιπολασμός Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ)

 Ο ΣΔΚ είναι μία από τις πιο συχνές ιατρικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης ). Το 2019, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) εκτίμησε ότι 1 στις 6 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων παγκοσμίως επιπλέκονται απο ΣΔΚ. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων υπεργλυκαιμίας στην εγκυμοσύνη συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος , όπου ο επιπολασμός και η σοβαρότητα των μητρικών και νεογνικών επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη έρχονται σε αντίθεση με τα σχεδόν φυσιολογικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης της σύγχρονης διαχείρισης του ΣΔΚ στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο επιπολασμός του ΣΔΚ  ποικίλλει ευρέως, ανάλογα με τον πληθυσμό, τον συγκεκριμένο έλεγχο και τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται. Συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως λόγω αυξημένης συχνότητας παχυσαρκίας και αυξημένης αναπαραγωγικής ηλικίας της μητέρας. Η εφαρμογή αναθεωρημένων κριτηρίων αύξησε περαιτέρω τα ποσοστά ΣΔΚ

Παράγοντες κινδύνου : Προηγούμενος ΣΔΚ  (ο ισχυρότερος παράγοντας με ποσοστό επανεμφάνισης μέχρι 84% ) , Εθνότητα με υψηλά ποσοστά διαβήτη, Ηλικία της μητέρας > 35 ετών, Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ (συγγενής πρώτου βαθμού - πολύ ισχυρή σχέση) , Παχυσαρκία ΒΜΙ>30 (αύξηση πιθανότητας 3-4 φορές), Προηγούμενη μακροσωμία (βάρος γέννησης >4500 γρ), Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, Ιατρογενής (αγωγή με γλυκοκορτικοειδή ή αντιψυχωτικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου