Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα

 Ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε στη Ρώμη το 335 μ.Χ. Η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε στην Καππαδοκία από τον Μέγα Βασίλειο. Στην Καισάρεια της Καππαδοκίας τι 376 μ.Χ. Επί Πάπα Ιούλιου Α΄ (337-352 ) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίστηκε ως επέτειος η 25η Δεκεμβρίου. Η γέννηση του Χριστού ορίστηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο όπου αρχίζει η αύξηση των ημερών, Συνετέλεσε προφανώς η μεγάλη εθνική γιορτή του ανίκητου Θεού Ήλιου και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ήταν προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών γιορτών (Σατουρνάλια προς τιμήν του Saturnus=θεός Κρόνος, Μπρουμάλια, Κρόνια). Στη χειμερινή τροπή το Ήλιου του Ζωοδότη και Φωτοδότη οι άνθρωποι γιορτάζουν με φιλοφρονήσεις, τραγούδια και οικογενειακή θαλπωρή.

Ο Χριστιανισμός προσπάθησε να απορροφήσει και να δώσει νέα διάσταση και σημασία σε πανάρχαια λατρευτικά έθιμα αιώνων. Παρά τις απαγορεύσεις πολλές εκδηλώσεις διατηρήθηκαν κυρίως στην ύπαιθρο και μεταγενέστερα μετατέθηκαν στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς (ανταλλαγή δώρων, χαρτοπαίγνια κ.λ.π). Από τη Δύση πέρασε στην Ανατολή. Το 386 μ.Χ, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της γέννησης. Αυτό επικράτησε σε όλο το χριστιανικό κόσμο εκτός της Αρμένικης Ορθόδοξης Εκκλησίας που εξακολουθεί να τα συνεορτάζει μαζί με τα Θεοφάνια. Το 529 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα στη διάρκεια των Χριστουγέννων και κήρυξε την ημέρα δημόσια αργία.

Στην αρχαία Ελλάδα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, γιόρταζαν τη γέννηση του Διονύσου, γιού του Δία και της παρθένου Σεμέλης. Τον αποκαλούσαν θείο βρέφος και σωτήρα και καλό ποιμένα. Αυτή τη γιορτή μιμήθηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι και καθιέρωσαν τα Σατουρνάλια γιορτή που επέζησε ως παράδοση στο Μεσαίωνα και στο Βυζάντιο.

Τα σημερινά θρησκευτικά δρώμενα ταιριάζουν και πορεύονται παράλληλα με αρχαίες τελετουργίες και μυστηριακές λατρείες που η πάροδος χιλιάδων ετών δεν στάθηκε ικανή να σβήσει

                                                                                                ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου