Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Αύγουστος - ο διαβολικός, ο διπλοχέστης, ο συκολόγος, ο τραπεζοφόρος

 Μήνας διακοπών και ραστώνης. Ο μήνας της Παναγίας ( η Λαμπρή του καλοκαιριού). Ο μήνας με τα πιο ωραία πανηγύρια. Ο μήνας με την πιο ωραία πανσέληνο. Ο μήνας που ακολουθούμε το δρόμο του ήλιου.

Στην αρχαία Ρώμη λεγόταν Σεξτίλις γιατί ήταν ο έκτος του χρόνου, Μετονομάστηκε σε Αύγουστο προς τιμήν του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, ο οποίος του πρόσθεσε μια μέρα (την έκλεψε από τον Φεβρουάριο) για να μην υστερεί από τον Ιούλιο που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα. Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή τη θέση για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ,

Τις πρώτες δώδεκα ημέρες έχουμε τα ημερομήνια. Ο καιρός της κάθε ημέρας αντιστοιχεί στον καιρό ενός μηνός από τους δώδεκα του χρόνου. Οι πρώτες έξι μέρες του ονομάζονται "Δρίμες" και σχετίζονται με τα μελτέμια και τον κακό καιρό. Λέγονται και "κακαουστιές" και είναι η περίοδος που δρουν οι λεγόμενες "καλές γυναίκες" (νεράϊδες) οπότε προσέχουμε να μην ανεβαίνουμε σε δένδρα και να μην κοιμηθούμε κάτω από καρυδιά ή συκιά. Άμα σε ακουμπήσει νεράϊδα το αποτέλεσμα είναι νευρική διαταραχή.

Η μεγάλη αφθονία καρπών και φρούτων και η συχνή κατανάλωση τους (κυρίως σύκα και σταφύλια) αναπόφευκτα οδηγεί τουλάχιστον δύο φορές στην τουαλέτα = διπλοχέστης

Στην Νότια Ιταλία τον μήνα Αύγουστο αποφεύγουν τους γάμους. Για τους Κινέζους πάλι είναι μήνας γεμάτος φαντάσματα και πνεύματα, πολλά από τα οποία είναι κακόβουλα. Είναι ο χειρότερος μήνας για να κάνει κανείς βόλτες το βράδυ, να ταξιδέψει, να μετακομίσει ή να ανοίξει καινούρια επιχείρηση. Πολλοί αποφεύγουν και το κολύμπι γιατί πιστεύουν ότι το νερό είναι γεμάτο κακά πνεύματα.

Σε μερικές περιοχές θεωρούνταν ότι οι μέρες του Αυγούστου συμπίπτουν με την ¨εώα επιτολή" του Σείριου, την ανατολή του λαμπρότερου άστρου της νύχτας , λίγο πριν την ανατολή του ήλιου.

Στο Αττικό ημερολόγιο ήταν ο δεύτερος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Μεταγειτνιών, αφιερωμένος στον Μεταγείτνιο Απόλλωνα. Η μεγαλύτερη γιορτή του μήνα ήταν τα Παναθήναια. Η τελευταία μέρα του μήνα ήταν η γενέθλια γιορτή της χθόνιας θεάς Εκάτης.

                                                                                                          Καλό Αύγουστο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου