Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Μετφορμίνη, γνωστική λειτουργία και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου

 Η μείωση της γνωστικής λειτουργίας και ο επιπολασμός των νευροεκφυλιστικών διαταραχών είναι από τις πιο σοβαρές απειλές για την υγεία στην τρίτη ηλικία. Ο επιπολασμός της άνοιας έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Οι αιτίες της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζονται με την ηλικία είναι πολλαπλές, πολύπλοκες και δύσκολο να προσδιοριστούν. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με T2D παρουσιάζουν δυσβίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτή η δυσβίωση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις λιποπολυσακχαριτών στο πλάσμα. Η μετφορμίνη μιμείται ορισμένα από τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων και της σωματικής δραστηριότητας, όπως η μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, και ως εκ τούτου μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στη γήρανση στον άνθρωπο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες σε ανθρώπους, η μετφορμίνη μπορεί να αποκαταστήσει εν μέρει τη δυσβίωση του εντέρου που σχετίζεται με την T2D. Ομοίως, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η μετφορμίνη μείωσε τον κίνδυνο άνοιας και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία, αν και δεν είναι όλες οι μελέτες σύμφωνες.

. Η μετφορμίνη φαίνεται να έχει νευροπροστατευτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της άνοιας και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών στους ανθρώπους.

. Κλινικές μελέτες έχουν επίσης αναφέρει συσχέτιση μεταξύ μετφορμίνης και βελτιωμένης μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας.

. Η χρήση μετφορμίνης αλλάζει την ταξινόμηση των βακτηρίων, αυξάνοντας τη σχετική αφθονία ειδών όπως το Akkermansia muciniphila και το Escherichia coli.

. Ομοίως, η λειτουργικότητα των βακτηρίων αλλάζει μετά τη μετφορμίνη, διαφοροποιώντας τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και τα χολικά οξέα.

. Αν και η έρευνα για τον άξονα μικροχλωρίδας του εντέρου-εντέρου-εγκεφάλου-μετφορμίνης έχει αναφέρει ενδιαφέρουσες και συνεπείς συσχετίσεις σε ορισμένες ανθρώπινες μελέτες, οι περισσότερες μελέτες δεν είναι ξεκάθαρες.

. Η κατανόηση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων του άξονα μετφορμίνης-έντερου-εγκεφάλου θα μπορούσε να επιτρέψει ένα εξατομικευμένο φάρμακο, στοχεύοντας τις ευεργετικές δράσεις της μετφορμίνης καθώς και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου