Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός

 Ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός (ΠΑ) είναι η πιο κοινή αιτία δευτεροπαθούς υπέρτασης και σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.  Οι τρέχοντες περιορισμοί στη φροντίδα των ασθενών προέρχονται από την καθυστερημένη διάγνωση, περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές διαγνωστικές διαδικασίες και έλλειψη οριστικής θεραπευτικής επιλογής για μη χειρουργικούς υποψηφίους. Από διαγνωστική άποψη, αλγόριθμοι υπόσχονται την πρόβλεψη υποτύπων PA, ενώ η ανάπτυξη μη επεμβατικών εναλλακτικών λύσεων στη δειγματοληψία φλέβας των επινεφριδίων κατέστησε δυνατό τον ακριβή εντοπισμό των λειτουργικών όζων των επινεφριδίων. Παράλληλα, πιο επιλεκτικές προσεγγίσεις έχουν εμφανιστεί όπως η μερική επινεφριδεκτομή ή αφαίρεση ακριβείας. Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της αλδοστερόνης. 

. Παρά το γεγονός ότι είναι μια κοινή αιτία υπέρτασης, παραμένουν πολλές περιπτώσεις πρωτοπαθούς αλδοστερονισμού (ΠΑ) που δεν έχουν διαγνωστεί ή αναγνωρίζονται μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο όταν τα οφέλη της θεραπείας μειώνονται.

. Πρόσφατες εξελίξεις  έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη διάγνωση της ΠΑ με τον εντοπισμό ασθενών που θα πρέπει να ελεγχθούν.

. Επί του παρόντος, μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών καταλήγει σε χειρουργική επέμβαση επινεφριδίων. Για άλλους συστήνεται φαρμακοθεραπεία με ανταγωνιστές υποδοχέων αλατοκορτικοειδών (MRAs), αλλά δεν είναι πάντα καλά ανεκτή ή αποτελεσματική.

Πρόσφατες εξελίξεις στις διαγνωστικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων δειγματοληψία επινεφριδικής φλέβας και μοριακή (λειτουργική) απεικόνιση (π.χ. με εκπομπή ποζιτρονίων τομογραφία/αξονική τομογραφία) επέτρεψαν τον πιο ακριβή εντοπισμό όγκων.

. Η ικανότητα εντοπισμού του αδενώματος που παράγει αλδοστερόνη τελικά ανοίγει το δρόμο για τη χρήση πιο εστιασμένων επιλογών θεραπείας (συμπεριλαμβανομένης της μερικής επινεφριδεκτομής ή της αφαίρεσης του όζου).

. Πιο επιλεκτικοί φαρμακολογικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων μη στεροειδή MRA, αναστολείς της συνθάσης της αλδοστερόνης, και τα μόρια που στοχεύουν τη σηματοδότηση ασβεστίου ερευνούνται για να επιτρέψουν τη φαρμακοθεραπεία η οποία ανακουφίζει αποτελεσματικότερα την περίσσεια αλδοστερόνης με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου