Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Βότανα

 Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοτανοθεραπεία (HM) θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, οι πολυπλοκότητες που υπάρχουν στο HM λόγω των ασαφών βιοδραστικών ενώσεων, των μηχανισμών δράσης, των απροσδιόριστων στόχων θεραπείας και των μη ειδικών χαρακτηριστικών για το μεταβολισμό, αποτελούν σήμερα εμπόδιο για την πρόοδο της ανακάλυψης νέων φαρμάκων.

Το HM παρέχει έναν τεράστιο και αναξιοποίητο πόρο για τη σύγχρονη ιατρική. Ο Tu Youyou τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 2015 για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη της αρτεμισινίνης, ενός αποτελεσματικού ανθελονοσιακού φαρμάκου που εξάγεται από το Artemisiae Annua Herba (το αποξηραμένο υπέργειο τμήμα της Artemisia annua L.), υπογραμμίζοντας τη συμβολή του HM στην παγκόσμια ιατρική . Το κλειδί της ιατρικής επιτυχίας βρίσκεται στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το HM είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας ορισμένων ασθενειών εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Μεταβολομική: η σύνδεση μεταξύ γονότυπων και φαινοτύπων : Αν και οι ασθένειες έχουν διάφορες γενετικές ή επιγενετικές τροποποιήσεις, λόγω των πολλαπλών παραγόντων της αλληλεπίδρασης του μηχανισμού της νόσου, του περιβάλλοντος και του γονιδιακού περιβάλλοντος, μια ποικιλία γονιδιακών παραλλαγών που σχετίζονται με τη νόσο συνήθως αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του κινδύνου νόσου .Ως μεταγονιδιωματική τεχνολογία, η οποία επιδιώκει μια παγκόσμια ποσοτική αξιολόγηση των ενδογενών μεταβολιτών στο βιολογικό σύστημα, η μεταβολομική λαμβάνει επίσης τη γενετική ρύθμιση, την κινητική δραστηριότητα των ενζύμων και τη μεταβολική απόκριση. Η Μεταβολομική είναι ένας κλάδος που βασίζεται στην τεχνολογία, με την ταχεία ανάπτυξη της αναλυτικής τεχνολογίας και έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς. Επί του παρόντος, η Βάση Δεδομένων Ανθρώπινου Μεταβολισμού (HMDB) περιγράφει 22.0945 μεταβολίτες μικρών μορίων και τις μεταβολές της συγκέντρωσης τους σε βιολογικά συστήματα. Η ανίχνευση δυναμικού εύρους της συγκέντρωσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού μεταβολιτών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ολοκληρωμένη ανίχνευση μεταβολιτών του οργανισμού. Μετά την ταυτοποίηση και την ποσοτικοποίηση των μεταβολιτών, είναι ένας σημαντικός στόχος της μεταβολομικής να εξηγήσει τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων, πρωτεϊνών και μεταβολιτών. Αυτό μπορεί να παρέχει σημαντικές βιολογικές πληροφορίες και εικόνα του μηχανισμού του συστήματος ζωής .Η μεταβολομική μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια τα βιοχημικά χαρακτηριστικά των μεταβολιτών του οργανισμού και να βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών σύνθετων βιολογικών δικτύων που εμπλέκονται σε ασθένειες. Η Μεταβολομική παρέχει ένα εργαλείο για τη μέτρηση της βιοχημικής δραστηριότητας απευθείας παρακολουθώντας τα υποστρώματα και τα προϊόντα που μετασχηματίζονται στη μεταβολική διαδικασία, το οποίο μπορεί να εντοπίσει αποτελεσματικά τους θεραπευτικούς στόχους των ασθενειών και να μελετήσει τον μηχανισμό δράσης. Ως υπόστρωμα του ενζύμου και ρυθμιστής άλλων μορίων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και του νουκλεϊκού οξέος, η αλλαγή της περιεκτικότητας σε μεταβολίτες παίζει καθοριστικό ρόλο στη βιολογική δράση.

Η εφαρμογή του HM αναπτύσσεται μέσα από πειράματα χιλιάδων ετών σε ανθρώπινα υποκείμενα, τα οποία περιέχουν πολύτιμες βιοϊατρικές πληροφορίες.  Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στην έρευνα βοτάνων που βασίζεται στη μεταβολομική, όπως η αναγνώριση μεταβολιτών ή συστατικών. Αν και η βάση δεδομένων έχει αυξηθεί σημαντικά, η αναγνώριση άγνωστων μεταβολιτών και φυτικών συστατικών είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, η οποία απαιτεί αυστηρές διαδικασίες για την αύξηση της αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Η αξία του HM δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, κυρίως λόγω της έλλειψης μεθόδων επιστημονικής έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου