Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μετρηση κορτιζολης στο σαλιο

Ασθενεις με νοσο Αddison απαιτουν δια βιου αγωγη με γλυκοκορτικοειδη. Δεν υπαρχει θεραπεια υποκαταστασης που να μπορει να μιμηθει τη φυσιολογια του οργανισμου. Υπαρχει πιθανοτητα να παιρνει ο ασθενης μεγαλυτερη η μικροτερη αγωγη με διαφορες συνεπειες. Εφ'οσον υπαρχουν διαθεσιμα συνθετικα γλυκοκορτικοειδη το προσδοκιμο επιβιωσης ατομων με νοσο Αddison εχει βελτιωθει σημαντικα. Η υπερδοσολογια επι ετος μπορει να οδηγησει σε σοβαρες παρενεργειες οπως οστεοπορωση, αυξηση βαρους, αυξηση καρδιομεταβολικου κινδυνου και αυξημενη θνητοτητα. Μικροτερη δοση υποβιβαζει το επιπεδο ζωης.Στην καθημερινη πρακτικη η δοσολογια εκτιμαται απο την κλινικη εικονα. Τυχαια μετρηση κορτιζολης ειτε ACTH, ειτε συλλογη ουρων 24ωρου δεν δειχνουν την ακριβη διακυμανση των ορμονων στη διαρκεια της ημερας. Ενας τροπος ειναι να μετραμε κορτιζολη ολο το 24ωρο, αλλα ειναι δαπανηρο, χρονοβορο και χρειαζεται νοσηλεια. Η μετρηση κορτιζολης στο σαλιο φαινεται να ειναι εναλλακτικος τροπος. Ειναι φτηνο, ευκολο, μη επεμβατικο και γινεται στο σπιτι.
Εγινε μελετη σε 20 ασθενεις με νοσο Αddison. Στην παρουσα μελετη εγινε προσπαθεια να χρησιμοποιηθει η μετρηση της κορτιζολης στο σαλιο για ρυθμιση της αγωγης. Ο πρωτος στοχος ηταν να μετρηθει η διακυμανση της κορτιζολης στο σαλιο ολο το 24ωρο και να αποκλειστει υπερ η υποδοσολογια. Ο δευτερος στοχος ηταν να μελετηθει αν η διακυμανση της δοσης των γλυκοκορτικοειδων στη διαρκεια της ημερας θα μπορουσε να δημιουργησει μια φυσιολογικη καμπυλη κορτιζολης χωρις αλλες συνεπειες.
Η κορτιζολη στο σαλιο μετρηθηκε στα ατομα αυτα πριν και 4 εβδομαδες μετα την ρυθμιση των γλυκοκορτικοειδων αρκετες φορες το 24ωρο , σε συγκεκριμενες ωρες. Θεωρηθηκε υπερ η υποδοσολογια αν η κορτιζολη ηταν πανω η κατω απο τις συνηθεις τιμες αναφορας. Με βαση την κορτιζολη του σαλιου αυξηθηκε η μειωθηκε η δοση της υποκαταστασης κατα 2.5-5 mgr μια η περισσοτερες φορες στη διαρκεια της ημερας. Υπηρχαν ερωτηματολογια που αξιολογησαν την ποιοτητα ζωης των ασθενων.
Η πλειοψηφια των ασθενως χρησιμοποιουσε υδροκορτιζονη, ολοι επαιρναν υποκατασταση σε αλατοκορτικοειδη και οι γυναικες στο 83% ελαμβαναν DHEA. Η αιτια της νοσου ηταν αυτοανοση καταστροφη των επινεφριδιων στο 85%.Υποδοσολογια παρατηρηθηκε σε 3 ατομα. Υπερδοσολογια σε 18 ατομα και κυριως τις απογευματινες και βραδυνες ωρες και αυτο ηταν ενα σημαντικο ευρημα της μελετης. Ενας μεγαλος αριθμος ασθενων ειχαν παραπονεθει για προβληματα υπνου, συγκεντρωσης και διαθεσης. Τα προβληματα βελτιωθηκαν μετα την προσαρμογη της αγωγης και κυριως βελτιωθηκε η ποιοτητα του υπνου.Σημαντικοτερη ηταν η βελτιωση οταν την τελευταια δοση της κορτιζονης την ελαμβαναν πριν τις 18.00 το απογευμα.Οι αλλαγες στις δοσεις δεν επηρεασαν σημαντικα τη συνολικη δοση γλυκοκορτικοειδων που ελαμβαναν οι ασθενεις.
Ο κυριος περιορισμος της μελετης ειναι ο σχετικα μικρος αριθμος των ασθενων. Καινουρια σκευασματα αναπτυσονται τα οποια μιμουνται καλυτερα τη φυσιολογια του οργανισμου. Αυτα τα τροποποιημενα σκευασματα καθυστερουν την απελευθερωση κορτιζολης. Αρκετα υποσχομενη ειναι και η συνεχης υποδορια χορηγηση γλυκοκορτικοειδων.
Συμπερασματικα :ατομικη προσαρμογη της υποκαταστασης με γλυκοκορτικοειδη, με βαση τις μετρησεις κορτιζολης στο σαλιο κατα τη διαρκεια της ημερας, μπορει να μειωσει την υπερδοσολογια κυριως το βραδυ. Αυτο μπορει να οδηγησει σε μειωση των διαταραχων υπνου και της κοπωσης που νιωθουν οι ασθενεις με Αddison. Η μετρηση κορτιζολης στο σαλιο ειναι μια μεθοδος απλη και μπορει να αποδειχτει πολυ χρησιμο εργαλειο στη αντιμετωπιση των ασθενων αυτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου