Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Νευροκινίνη - Κισπεπτίνη

 Η KP ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1996 ως ογκοκατασταλτικό και αρχικά ονομάστηκε «μεταστίνη» λόγω της αντιμεταστατικής της δράσης σε κυτταρικές σειρές κακοήθους μελανώματος . Αργότερα απέκτησε το όνομα "kisspeptin" ως φόρο τιμής στην ανακάλυψή του στο Hershey (Πενσυλβάνια, ΗΠΑ), που είναι η πατρίδα της περίφημης σοκολάτας «Hershey’s Kisses». Το γονίδιο για την KP στον άνθρωπο ονομάζεται «KISS1». Το 2003, ο ρόλος της KP στη ρύθμιση της νευρωνικής λειτουργίας του υποθαλαμικού GnRH περιγράφηκε για πρώτη φορά σε 2 αναφορές ορόσημο από τους de Roux et al και Seminara et al.

Στον άνθρωπο εκφράζεται σε δύο υποθαλαμικούς πυρήνες (infundibular-rostral preoptic area), στο μεταιχμιακό σύστημα και έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της στη διάθεση και στη σεξουαλική συμπεριφορά. Πέρα από τον εγκέφαλο, το KISS1- αγγελιοφόρο RNA (mRNA) εκφράζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στον πλακούντα , γονάδες , λιπώδη ιστό , πάγκρεας , ήπαρ , λεπτό έντερο και οστά (ιδιαίτερα οστεοβλάστες).

Το γονίδιο KISS1 χαρτογραφείται στο μακρύ σκέλος του χρωμοσώματος 1 (1q32-q41). Ο υποδοχέας KP (που κωδικοποιείται από το KISS1R) περιγράφηκε το 1999. Είναι μέλος των rhodopsin-like family of G protein–coupled receptors (GPCRs). Ενώ το KISS1R εκφράζεται σε παρόμοιες περιοχές του σώματος με το KISS1, εκφράζεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα σε ιστούς συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του θύμου αδένα, του σπλήνα, των πνευμόνων, των γονάδων, καρδιά, νεφρό, επινεφρίδια, οστά και εμβρυϊκό ήπαρ.

Η νευροκινίνη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ως κεντρικός ρυθμιστής της αναπαραγωγής το 2009. Η NKB ή ο υποδοχέας της (NK3R) ταυτοποιήθηκαν σε οικογένειες με υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό. Στους ανθρώπους εκφράζεται στην περιοχή του υποθαλάμου, την αμυγδαλή και τον νεοφλοιό. Το γονίδιο που κωδικοποιεί τη NKB βρίσκεται στο χρωμόσωμα 12. Ανήκει στην οικογένεια πεπτιδίων ταχυκινίνης που περιλαμβάνει επίσης το υπόστρωμα P, την νευροκινίνη Α, το νευροπεπτίδιο Κ, το νευροπεπτίδιο Γ, και την αιμοκινίνη-1. Τρεις υποδοχείς ταχυκινίνης έχουν ταυτοποιηθεί, NK1R, NK2R και NK3R. Όπως η NKB, ο NK3R εκφράζεται επίσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το νωτιαίο μυελό, αν και έχει επίσης αναφερθεί στη μήτρα, στη μεσεντέρια φλέβα, στους νευρώνες του εντέρου και στον πλακούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου