Όλγα Δεβετζάκη - Ενδοκρινολόγος
Αναστασίου Ζίννη, 9, Αθήνα, Αττική, 11741
Phone: 210-9239440 URL of Map

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Πρωτοπαθής ανεπάρκεια ωοθηκών

 Η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια είναι διαταραχή σε γυναίκες κάτω των 40 ετών που χαρακτηρίζεται από μείωση της λειτουργίας των ωοθηκών, απώλεια ωαρίων και ωοθυλακιογένεση και αυξημένα επίπεδα γοναδοτροπινών. Οδηγεί σε μειωμένη γονιμότητα και σημαντική μείωση της παραγωγής ορμονών των ωοθηκών. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από την πρόωρη μείωση του αριθμού των ωοθυλακίων, την επιτάχυνση της καταστροφής των ωοθυλακίων ή την κακή ωοθυλακική απόκριση στις γοναδοτροπίνες.    Η μείωση των οιστρογόνων πριν από την ηλικία της φυσικής εμμηνόπαυσης σχετίζεται με την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακής νόσου και πιθανή επιτάχυνση της νευροεκφυλιστικής γήρανσης.

. Η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 ετών που παρουσιάζουν νέα εμφάνιση ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως ή αμηνόρροια και πιθανώς αγγειοκινητικά, καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα. Η έγκαιρη αξιολόγηση ενδείκνυται για την αποφυγή παρατεταμένου χρόνου για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

. Η αυξημένη ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη και τα χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης στον ορό είναι διαγνωστικά (μέτρηση δύο φορές με διαφορά ένα μήνα). 

.Θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία (γενετική, αυτοάνοση, μεταβολική, λοιμώδης ή ιατρογενής). Στην πλειονότητα των ασθενών, η αιτία παραμένει άγνωστη. 

. Η διαχείριση περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών στον ασθενή σχετικά με τη διάγνωση, τις επιπτώσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με την κλινική πορεία της πρωτοπαθούς ωοθηκικής ανεπάρκειας. Άλλες ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν περιλαμβάνουν τη γονιμότητα, την ανάγκη για αντισύλληψη, συστάσεις για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) και ανάλογα με την αιτία της διαταραχής, παρακολούθηση για συναφείς ιατρικές καταστάσεις.

. Η έγκαιρη έναρξη της HRT συνιστάται σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται σε ηλικιωμένες, φυσικά μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και θα πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τη μέση ηλικία της φυσικής εμμηνόπαυσης.

. Απαιτείται έρευνα για την αξιολόγηση των επιδράσεων της HRT στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την οστεοπόρωση και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές σε γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου