Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), και ειδικότερα τα μοντέλα μεγάλων γλωσσών (LLM - αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης), χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την τάση, η Συνεργασία Δράσης για την Ψηφιακή Υγεία της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (NAM) συγκάλεσε ένα εργαστήριο εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της τεχνολογίας και των κανονιστικών ρυθμίσεων τον Οκτώβριο του 2023, για να ορίσει εφαρμογές και πλαίσια για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) και τα LLM στην ιατρική και τη βιοϊατρική επιστήμη. Σε μια συνοδευτική Ειδική Έκδοση της NAM,1 «Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία και την Ιατρική», έχει σκιαγραφηθεί ένας ρυθμό ετοιμότητας εφαρμογών καθώς και ένας πίνακας ανάθεσης ευθυνών για τους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς που απαιτούνται στον «κύκλο ζωής» της τεχνολογίας Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI). Έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην εκπαίδευση και την εμπλοκή των ασθενών και στη σύνθεση πληροφοριών .
Εκπαίδευση και συμμετοχή ασθενών
Έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της συμμετοχής των ασθενών που βασίζεται στην GenAI. Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα chatbot που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με τον προγραμματισμό ραντεβού, την ταξινόμηση συμπτωμάτων και τα ερωτήματα που σχετίζονται με την υγεία. Οι περιλήψεις ιατρικών πληροφοριών που δημιουργούνται από την GenAI έχουν οδηγήσει σε αυξημένη κατανόηση, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα τους. Η σύνταξη μηνυμάτων με τη βοήθεια της GenAI έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη σαφήνεια και την ενσυναίσθηση της ψηφιακής επικοινωνίας ασθενούς-παρόχου, προωθώντας ισχυρότερη συμμετοχή. Μια πολλά υποσχόμενη δυνατότητα του GenAI είναι η δυνατότητά του να ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια και τα εμπόδια στον τομέα της υγειονομικής παιδείας. Υπάρχουν ορισμένες πρώιμες ενδείξεις ότι τα μοντέλα GenAI μπορούν να μεταφράσουν και να απλοποιήσουν το ιατρικό περιεχόμενο πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά εργαλεία μετάφρασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περιλήψεις σε απλή γλώσσα που δημιουργούνται από το GenAI μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των ασθενών, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων με περιορισμένη υγειονομική παιδεία. Αυτές οι περιλήψεις σε απλή γλώσσα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάφραση της τεκμηρίωσης με στόχο την αύξηση της κατανόησης της πορείας και της διαχείρισης μιας ασθένειας από τους ασθενείς.
Παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εργαλείων GenAI, τα στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή των ασθενών με αυτά τα εργαλεία παραμένουν περιορισμένα. Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν μικτή υιοθέτηση. Ορισμένοι ασθενείς υιοθετούν την καθοδήγηση που δημιουργείται από την GenAI, ενώ άλλοι παραμένουν διστακτικοί λόγω ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία και τη διαφάνεια. Επιπλέον, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κενό στην έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα που επικεντρώνονται στον ασθενή, όπως η κατανόηση, η ικανοποίηση και η εμπιστοσύνη στη φροντίδα που υποβοηθείται από την GenAI.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου